Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 februari 2019

Kampanj ska stoppa aktivisterna i Australien

I Australien hängs animalieproducenter ut på en öppen hemsida. Lantbrukstidningen Farmonline vill att aktivisterna stoppas med skärpt lagstiftning och startar en kampanj.

 Penelope Arthur, redaktör på Farmonline, har startat en kampanj mot djurrättsaktivism.
Bild 1/2 Penelope Arthur, redaktör på Farmonline, har startat en kampanj mot djurrättsaktivism. FOTO: Privat
 Totalt har Aussie Farms registrerat 5 838 företag inom djurindustrin, för att ”tvinga en industri som bygger på hemlighetsmakeri till öppenhet”, vilket de anser är ett kraftfullt verktyg för att undvika vanvård av djur.
Bild 2/2 Totalt har Aussie Farms registrerat 5 838 företag inom djurindustrin, för att ”tvinga en industri som bygger på hemlighetsmakeri till öppenhet”, vilket de anser är ett kraftfullt verktyg för att undvika vanvård av djur. FOTO: Ausie Farms

På webbsidan Aussie Farms har aktivister samlat information om allt från uppfödare till slakterier och annan vidareförädling. Varje gård är utmärkt på kartan med en symbol som visar på produktionsinriktningen. Och klickar man på gården får man upp uppladdade bilder och detaljerade uppgifter om gården.

– Uppfödarna upplever att det är ett intrång i familjens privatliv, säger redaktören Penelope Arthur på Farmonline som startat kampanjen Protect our farms.

”Attacklista” på lantbrukare

Många, inklusive jordbruksministern i Australien, ser kartan som en ”attacklista” på lantbrukare. Men myndigheterna konstaterar att den inte är olaglig. Farmonlines kampanj vill att det ska vara förbjudet att sammanställa och publicera detaljerade uppgifter om animalieproducenter.

Skärpt lagstiftning

Man vill även att organisationen bakom hemsidan ska avregistreras som välgörenhetsorganisation.

– Vi tycker att det är orättvist att sikta in sig på gårdar på det här sättet. Australien har en djurvälfärd i världsklass. Och bönderna är väldigt stolta över det, säger Penelope Arthur, och berättar att lagstiftningen har skärpts i Australien de senaste decennierna efter några skandaler kring välfärden i samband med export av levande djur.

Inget terrorbrott

I Australien betraktas ännu inte djurrättsaktivism som potentiell terrorverksamhet.

– Bönderna vill att det ska bli erkänt som lantbruksterrorism, men den breda allmänheten skulle säga nej, säger Penelope Arthur.

Inte åtalat någon

Farmonline kräver att lagen ska skärpas och att polisen ska göra mer så att de som gör olaga intrång på gårdar straffas.

– Det finns några fall där aktivister har brutit sig in hos grisproducenter och protesterat, och därmed brutit mot hälsoföreskrifterna. Men trots att de tydligt brutit mot lagen och gått in på privat egendom, så har man inte lyckats åtala någon. Det vill vi ändra på, säger Penelope Arthur.

LÄS MER: Malin Sundmark: ”Många är på vår sida – de får gärna visa det”LÄS MER: Anna Bratt: #rörinteminbonde visar solidaritetLÄS MER: Allt om #rörinteminbonde hittar du här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen