Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 november 2019

Kampen mot ASF – en uppvisning i uthållighet

Det kommer att krävas ett brett och uthålligt arbete för att till att börja med förhindra afrikansk svinpest från att etablera sig i Sverige eller i ett senare skede begränsa spridningen, menar Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

 Jägarkåren måste revidera den djupt rotade traditionen att inte skjuta moderdjur om stammen ska kunna minskas, anser Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.
Jägarkåren måste revidera den djupt rotade traditionen att inte skjuta moderdjur om stammen ska kunna minskas, anser Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet. FOTO: Lena Karlsson, fri publicering

När Jordbruksverket i december kallar till beredskapsövning kring afrikansk svinpest, ASF, är det en stor mängd myndigheter och organisationer som kommer att behöva samlas.

– Det som gör situationen speciell är att sjukdomen berör både tamgrisnäringen och livsmedelsproduktionen men också vildsvinen och därmed jägare och markägare, säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.

Ska öva på ASF-scenario

Övningen kommer att bestå i att representanter för myndigheter och organisationer oförberedda kommer att ställas inför ett scenario där ASF har brutit ut någonstans i landet och hur de då skulle behöva agera.

– Det handlar om att göra alla mentalt förberedda på ett ASF-scenario. Det är så många olika parter som behöver förstå sin roll och vi hoppas att övningen kan fungera som en ögonöppnare, säger Maria Cedersmyg.

 Även om vildsvinsjakten intensifieras räknar myndigheterna med att det som mest går att reducera beståndet med hälften.
Även om vildsvinsjakten intensifieras räknar myndigheterna med att det som mest går att reducera beståndet med hälften.

Uppvisning i uthållighet

Jordbruksverkets roll handlar i mångt och mycket om att länka samman olika viktiga funktioner. Kunskapen och vaksamheten måste höjas inom en mängd samhällssektorer. Dessutom gäller det att hela tiden upprepa åtgärderna.

– Man kan kalla det en uppvisning i uthållighet. Konsten blir till stor del att sprida information utan att folk tröttnar på den, säger Maria Cedersmyg.

Avskjutningen måste öka

Jägarkåren spelar utan tvekan en nyckelroll. Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt är överens om att avskjutningen av vildsvin måste öka så att stammen stabiliseras och kanske även reduceras.

I rapporten till regeringen förespråkas särskilda jaktinsatser i vad som beskrivs som känsliga områden. Dessa är inte identifierade men Maria Cedersmyg nämner landets två seminstationer, större grisbesättningar med produktion av avelsdjur och smågrisar samt de stora vägarna från färjelägen med förbindelser till Östeuropa.

 Förra året fälldes cirka 115 000 vildsvin i Sverige. Ändå uppskattas beståndet ligga kvar på runt 300 000 djur.
Förra året fälldes cirka 115 000 vildsvin i Sverige. Ändå uppskattas beståndet ligga kvar på runt 300 000 djur. FOTO: Fredrik Loberg

Måste rucka på traditioner

– Ändå är det ingen idé att göra några gigantiska insatser utan det viktigaste är att de upprepas kontinuerligt. För när du skjuter av i ett område kommer beståndet rimligen att efter hand fyllas på utifrån, menar Maria Cedersmyg.

Hon konstaterar att den djupt rotade jägartraditionen att inte skjuta moderdjur måste revideras.

– Det är absolut nödvändigt, det är simpel biologi. Det kan man göra utan att rucka på etik och djuromsorg. Sugga med smågrisar ska vara fredade precis som tidigare, säger Maria Cedersmyg.

LÄS MER: Ny ASF-rapport förespråkar riktad jakt på vildsvinLÄS MER: Så agerar Danmark om pesten kommer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen