Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 september 2019

Kändiskocken Paul Svensson: ”Sälj blast och beta separat”

TYLÖSAND.

Sverige har alldeles för låg självförsörjningsgrad och det måste vara lönsamt att vara lantbrukare, sade den välkände kocken och krögaren Paul Svensson till publiken i Tylösand när Livsmedelsdagarna fortsatte.

 Paul Svensson.
Paul Svensson. FOTO: Björn Lindahl/TT

– Vi måste bredda synen på våra råvaror. Mycket av produktionen i dag är fokuserad på att göra en grej istället för att fokusera på vad vi faktiskt har framför oss. Ska vi göra juice så bryr vi oss inte om det som blir över. Hållbarhet kräver ett helhetstänkande. Vi behöver vidga vyerna på både maten och primärproduktionen, sade Paul Svensson.

Rabalder bland bönderna

Han pekade på att varje råvara har mer att erbjuda än vad vi kan se med blotta ögat.

– När vi lyfte morotsblast i programmet ”Maträddarna” blev det rabalder bland lantbrukare som tyckte vi klandrade dem. Men det handlar om att mer av den odlade maten ska nå konsument. Sälj rödbeta och blast var för sig, ihop blir den snabbare trist i butik och då säljer den dåligt. Det här är en affärsmöjlighet för lantbruket. Hur ska vi få ut mer av varje råvara?, frågade Paul Svensson.

Tänka på helheten

Han betonade vidare att arbetet för ökad hållbarhet kräver ett helhetstänkande.

– Mycket av produktionen idag är fokuserad på att göra en grej istället för att fokusera på vad vi faktiskt har framför oss. Ska vi göra juice så bryr vi oss inte om det som blir över. Vi behöver vidga vyerna på både maten och primärproduktionen.

LÄS MER: Hållbarhet i centrum på LivsmedelsdagarnaLÄS MER: Acceleratorn Växthuset vann Livsmedelspriset

Relaterade artiklar

Till toppen