Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 november 2017

Karolina Skog vill att lantbruket hittar alternativ till glyfosat

Det är dags för det svenska lantbruket att börja titta på alternativen till glyfosat. Det säger miljöminister Karolina Skog (MP) efter EUs nya beslutshaveri vid ett Brysselmötet i dag, torsdag.

FOTO: SÖREN ANDERSSON

– Det är ju tydligt att glyfosat ifrågasätts, det är en slutsats som vi måste dra både från regeringens och lantbrukets sida.

Karolina Skog lutar åt att det till slut blir någon form av EU- beslut om förlängning av glyfosat en kortare tidsperiod.

”Ifrågasatt”

– Då är det rimligt att vi använder den tiden för att skaffa mer information. Inte bara inom EU utan jordbruket måste inse att glyfosat är ifrågasatt. Det är rimligt att vi tittar på alternativa metoder som har lägre påverkan på miljön.

Sverige åstadkom i dag, torsdag, åter en vändning i glyfosatfrågan genom att rösta ja till EU-kommissionens förslag om att förlänga tillståndet för glyfosat i fem år.

Så sent som den 25 oktober gick Sverige emot en förlängning med tio år. Då liksom i dag slutade kommittémötet dock med att EU-länderna inte kunde få ihop den kvalificerade majoritet som krävs för beslut om förlängt tillstånd.

Nu ligger bollen åter hos EU-kommissionen som måste agera innan tillståndet för glyfosat löper ut 15 december. Miljöministern har inte gett upp sin ambition att bidra till att ena EU-länderna i en bred lösning om förlängning.

”Flyger omkring olika uppgifter”

Under dagens kommittémöte var det ganska tidigt tydligt att förslaget skulle falla, berättar Karolina Skog för Land Lantbruk.

– Därför lade vi i samband med mötet fram ett förslag om en kompletterande studie om vilka konsekvenser glyfosat har på ekosystemet. Vi hoppas att detta är någonting som länderna kan samlas kring.

Om en eventuell påverkan på ekosystemet har det i EU-länderna uppstått en diskussion där det, enligt Karolina Skog, ”flyger omkring olika uppgifter och där många medborgare visar oro”.

– Därför vore det bra med en fördjupad studie om ekosystemet i stort. Vi tycker att det vore bra med en bredare ansats än i de utredningar som gjorts, för att se om det finns effekter på exempelvis insekter.

”Ska fasas ut”

Det är EU-myndigheter som ska utföra en sådan studie, betonar Karolina Skog.

– En kortare förlängning tillsammans med ytterligare studier kanske kan vara en väg framåt.

Miljöpartiets linje vad gäller glyfosat ligger fast sedan länge och är helt klar.

– Vi anser att glyfosat ska fasas ut. Det framgår av våra riksdagsmotioner, det är ingen hemlighet, säger Karolina Skog.

EU-kommissionen gav vid mötet inga besked om vad som blir nästa steg i processen, utan ska återkomma.

– I stora drag finns det två alternativ. Att antingen kalla till ett nytt möte i den här kommittén eller så lämnar de över till en överprövningskommitté där ambassadörerna företräder länderna.

LÄS MER: Inget avgörande om glyfosat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen