Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juli 2019

Kartläggningen av vattennivåerna förlängs

Uppdraget till länsstyrelserna att kartlägga och analysera vattensituationen i landet förlängs. Detta för att få en grundlig information om vattensituationen, och för att vara förberedd på eventuell vattenbrist.

 Förlängningen av uppdraget ska ge en fördjupad information om utvecklingen av vattensituationen, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson.
Förlängningen av uppdraget ska ge en fördjupad information om utvecklingen av vattensituationen, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson. FOTO: Stefan Lindblom

Nuvarande situation med låga vattennivåer kan bli långvarig eftersom det kräver flera säsonger med riklig nederbörd för att återställa vattenmagasinen. Därför fick samtliga länsstyrelser i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera vattensituationen på regional och lokal nivå i respektive län. Man skulle även redovisa vilken förmåga som finns för att förebygga och hantera en vattenbristsituation.

Vill hantera en eventuell vattenbrist

Resultatet skulle ha redovisats 15 juli, men nu förlängs uppdraget med drygt två månader. Den slutliga avrapporteringen sker i stället den 23 september.

– Nederbörden har hittills inte varit tillräcklig för att förbättra läget i vattenmagasinen och tillgången till vatten är begränsad på flera håll i landet. Regeringen vill med detta beslut fortsatt kunna följa situationen noga för att skapa så goda förutsättningar som möjligt att hantera en eventuell vattenbrist, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Nivåerna under de normala

Värmen och torkan de senaste tre åren har gjort att grundvattennivåerna i de stora grundvattenmagasinen är under de normala i stora delar av landet. Vattenbrist kan därför uppstå under sommaren och den tidiga hösten om inte påfyllning av grundvattnet sker.

LÄS MER: Fortsatt mycket låga grundvattennivåer i större delen av landetLÄS MER: Krävs dubbelt så mycket regn som normalt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen