Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 mars 2018

Katastrofen långt ifrån över

FUKUSHIMA.

Restriktionerna på jordbruksprodukter från Fukushima-regionen håller på att mjukna, men fortfarande pågår katastrofen för lantbrukarna.

 Tomater inspekteras i Iwaki City, Fukushima.
Tomater inspekteras i Iwaki City, Fukushima. FOTO: CHRISTINA SJÖGREN

Fukushima var tidigare känt för sitt högkvalitativa ris, persikor, äpplen och päron. Så sakteliga börjar exporten komma igång igen, och i december hävde EU bland annat importrestriktionerna på ris.

Allt Fukushima-ris som ska ut på den officiella marknaden har kontrollerats sedan 2012. De senaste tre åren har ingen rispåse överstigit gränsvärdena för radioaktivitet, därför har det regionala styret i Fukushima planer på att gå över till stickprovskontroller 2020.

Samtidigt är ett stort område kring kärnkraftverket fortfarande avstängt och det väntas ta 30-40 år innan katastrofen är färdighanterad.

 Senering av radioaktiv jord i byn Shidamyo.
Senering av radioaktiv jord i byn Shidamyo. FOTO: CHRISTINA SJOGREN

Det radioaktiva nedfallet förorenade en yta på 30 000 kvadratkilometer. Bland lantbrukare som har tvingats lämna sina hem, eller inte får bruka sin jord på grund av hög radioaktivitet, har missbruk och självmord ökat.

Enligt en färsk studie uppger 42 procent av lantbrukarna från de evakuerade områdena att de har gett upp lantbruket och 17 procent att de inte vad de kommer att göra i framtiden. 19 procent vill fortsätta med lantbruk, och 22 procent har kommit i gång igen.

En del av de drabbade områdena har blivit sanerade, till exempel genom att man grävt bort det översta lagret jord eller gödslat med kalium för att bevara matjorden, men minska växternas upptagning av de radioaktiva ämnena.

– Regeringen försöker få folk att flytta tillbaka, men det är inte alla som vill det. Det är svårt att bygga upp ett samhälle på nytt och svårt för en ensam risbonde att sköta vattentillförseln till risfälten, säger Akihiro Asami, som är ordförande för Fukushima Organic Agriculture Network.

 Trädfällning i ett stort område med mycket hög radioaktivitet vid byn Shidamyo. Fukushima Prefektur, Japan.
Trädfällning i ett stort område med mycket hög radioaktivitet vid byn Shidamyo. Fukushima Prefektur, Japan. FOTO: CHRISTINA SJOGREN

Den del av Fukushima där han bor klarade sig bra, men kundkretsen och prisnivåerna minskade likväl. Svamparna som växer i bergen tar däremot upp höga doser radioaktiva ämnen, vilket har slagit hårt mot svampodlarna. Och stora risproducenter i Fukushima har blivit tvungna att sälja sitt kvalitétsris som djurfoder i brist på andra marknader.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen