Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 oktober 2019

KD: Belöna jaktlag som skjuter vildsvin

Kristdemokraterna vill belöna jägare och jaktlag för att de jagar vildsvin. Flera förslag som ska minska vildsvinsstammen finns med i partiets skuggbudget till regeringens höstbudget.

– Görs ingenting nu kommer vi ha en miljon vildsvin om några år, säger Magnus Oscarsson, talesperson i jordbruks- och landsbygdsfrågor för KD.

 Vildsvinsstammen måste minskas, anser Magnus Oscarsson, talesperson i jordbruks- och landsbygdsfrågor för KD.
Vildsvinsstammen måste minskas, anser Magnus Oscarsson, talesperson i jordbruks- och landsbygdsfrågor för KD. FOTO: Istock/Kristdemokraterna

Förslaget till vildsvinsåtgärder, som uppgår till 100 miljoner kronor per år i tre år, går ut på att snabbt minska den växande vildsvinsstammen i Sverige. Djuren orsakar upp till en miljard kronor i skador varje år, vilket är förödande för lantbrukare och andra näringsidkare på landsbygden.

Ska bli lättare både att skjuta och sälja

Partiet vill därför att jägare och jaktlag ska belönas både för att skjuta djuren, men också underlätta försäljningen av köttet.

– Vissa län har det extremt tufft just nu med vildsvin, bland annat Jönköping, Östergötland, Kronoberg och Kalmar. Där vill vi att länsstyrelsen i dessa län ska räkna på hur många vildsvin som finns och ta fram en kvot över hur många som får skjutas. Sedan ska de ge extra pengar till de jaktlagen som klarar sin kvot, säger Magnus Oscarsson.

Obegränsad mängd kött ska få säljas

Kd vill också gå längre än det förslag som nyligen kommit från Livsmedelsverket, där de föreslår att specialutbildade jägare själva ska kunna ta trikinprov, och sedan få sälja vildsvinskött från max fem djur direkt till konsumenter.

– Vi är glada att Livsmedelsverket har gått ut med att man ska få sälja kött, men inte att det bara är fem djur. Vi vill att det ska vara obegränsat, och att de ska få sälja till både konsumenter och restauranger. Vi ser inga problem med det, kolla bara på Tyskland, där får de sälja hur mycket vildsvin de vill.

Köttet slösas bort

Just nu har jägare i Sverige fullt med vildsvin i sina frysboxar – kött som de inte vet vad de ska använda till, säger Magnus Oscarsson.

– Jag pratade med en jägare som skjutit nio djur, och fick gräva ner sju av dem, för det fanns ingenstans han kunde ha köttet. Det är ju jättesynd.

Gratis trikinprov

Dessutom ska staten bjuda jägarna på kostnaden för de trikintest, som behöver göras innan köttet kan säljas. Man vill även att stöd ska avsättas för utbildning i jakten för både jägare och hundar.

– Jägarförbunden ska få pengar till att ge utbildning till sina medlemmar så att de får sälja kött, och för att utbilda sina hundar så att de kan söka efter vildsvinen, något som är ganska kostsamt för en jägare.

Nu ska Kristdemokraterna försöka få med sig de övriga partierna för att få en majoritet i riksdagen så att förslaget kan klubbas igenom.

LÄS MER: Jägareförbundet: Förenkla reglerna för vildsvinsköttLÄS MER: Förädling av vildsvinskött ska öka avskjutning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen