Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 maj 2018

Kesko slutar köpa ägg från burhöns

Från och med 2025 ska den finländska livsmedelsjätten Kesko inte köpa in några ägg från burhöns. Det får storproducenter att ställa om produktionen.

 Arkivbild
Arkivbild FOTO: Foto: Ann Lidén

Den finländska livsmedelsjätten Kesko har satt som mål att inte köpa in några ägg från burhöns 2025, rapporterar Ålands Radio.

Detta eftersom företaget vill värna djurens välbefinnande. Storproducenter som Storgårds ägg ställer därför om sin produktion för att kunna erbjuda ägg från frigående höns.

– Vi tycker att kunderna ska bestämma det där och inte handlarna. Men vi är inte förvånade att det går mot frigående höns. För att möta efterfrågan och för att kunna leverera mer ägg under sommaren ska vi bygga ett stall för frigående höns, säger Janne Mörn, som driver Storgårds ägg, till Ålands Radio.

LÄS OCKSÅ: Lantmännen om vinsten: vi är väldigt nöjda

Klart nästa sommar

Nya byggnader som möter de nya kraven är tänkta att stå på plats redan nästa sommar, varvid planen är att ha både burhöns och frigående. Enligt Ålandstidningen handlar det om ett nytt hönshus på 700 kvadratmeter med plats för mellan 3 000 och 3 500 frigående höns, som ska kunna producera ungefär 3 000 ägg per dag.

– Vi har planerat tillbyggnaden cirka ett år, dels för att vi inte kan leverera så mycket som efterfrågas, dels för att marknaden är på väg mot ägg från frigående höns, säger Janne Mörn, till Ålandstidningen.

I dag har företaget cirka 12 000 burhöns och producerar upp till 11 000 ägg per dag. I den nuvarande produktionen sitter hönsen i burar med sittpinne, värprede och sandbad. Tidigare i våras fattade den franska regeringen ett beslut om att alla höns ska vara frigående senast 2020.

LÄS OCKSÅ: Lantmännen växer i Finland

Relaterade artiklar

Till toppen