Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 november 2018

Kinas skördedata höjer veteprognosen

Ny statistik från Kina leder till kraftiga höjningar av världens lager av vete och majs i den senaste skördeprognosen från det amerikanska jordbruksdepartementet.

 Kina har gjort stora positiva förändringar i sina skördedata.
Kina har gjort stora positiva förändringar i sina skördedata. FOTO: Rolf Segerstedt

Världens skörd av vete höjs med 2,6 miljoner ton jämfört med förra månaden till 733,5 miljoner ton för 2018-2019 i det amerikanska jordbruksdepartementets Wasderapport för november.

Anledningen är att Kina har gjort stora positiva förändringar i sina skördedata. Det leder även till att världens utgående lager av vete skrivs upp med 6,5 miljoner ton till 266,7 miljoner ton.

Torka sänker skörden i Australien

Utan den kinesiska revisionen räknar departementet istället med en sänkning av världens produktion med 1,9 miljoner ton och utgående lager med 0,9 miljoner ton.

En viktig orsak till det är att torka i Australien sänkt skörden där. Som en följd av det väntas landets export sjunka till den lägsta nivån sedan 2007-2008.

LÄS MER: Australien upplever värsta torkan i mannaminne

Den kinesiska justeringen resulterar också i att världens utgående lager av majs i Wasderapporten nästan fördubblas till 307,5 miljoner ton. Produktionen höjs med nästan 30 miljoner ton.

Eftersom Kinas del i den globala handeln med majs är försumbar väntas höjningen inte påverka det globala utbudet i någon större utsträckning.

Höjda majslager

Om kinesiska data räknas bort från den globala produktionen är det snarare ett mindre fall i produktionen. Utgående lager av majs höjs dock något, även utan Kina inräknat.

EU:s majsskörd sänks på grund av lägre skördesiffror för Ungern, Polen och Tyskland och unionens förväntade import av majs höjs.

Den globala produktionen av sojabönor uppskattas bli två miljoner ton mindre, mycket på grund av lägre skörd i USA och Argentina.

Inga rubbningar på marknaden

Samtidigt väntas exporten sjunka och världens utgående lager höjs med 2,4 miljoner ton till 126,2 miljoner ton.

Rapporten ledde inte till några stora rörelser på marknaden. Decemberkontraktet för kvarnvete på Euronext i Paris pendlar omkring 200 euro per ton.

Februarikontraktet för raps har däremot gått upp till 380 euro per ton.

LÄS MER: Sämsta spannmålsskörden sedan 1959

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen