Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 25 augusti 2017

Kinberg Batra avgår

På en presskonferens på förmiddagen meddelade moderatledare Anna Kinberg Batra sin avgång.

– Det finns inte förutsättningar för att göra ett bra jobb, säger hon.

 Anna Kinberg Batra lämnar som Moderaternas partiledare.
Anna Kinberg Batra lämnar som Moderaternas partiledare. FOTO: Ann Lindén

Det var i går kväll som Anna Kinberg Batra tog beslutet att kasta in handuken.

– Jag vill lämna uppdraget som partiledare. Det var en samlad bedömning som ledde till beslutet. Just nu finns inte förutsättningar för mig att göra ett bra jobb som partiledare, säger hon.

Dåligt självförtroende

Hon beskriver Moderaterna som ett parti som lider av dåligt självförtroende.

– Många moderater ägnar sig just nu åt vad som kan beskrivas som självskadebeteende då debatten handlar mer om mig eller opinionssiffror. Ytterst är ansvaret mitt, det sticker jag inte under stol med, men ska vi komma starkare ut måste vi fokusera på politiken och dess innehåll. Men som situationen är nu går det inte att prata om innehållet. Jag tror inte att väljarna är särskilt imponerade av oss just nu, säger hon.

Problemen upphör inte

Att Anna Kinberg Batra nu lämnar som partiledare löser inte Moderaternas problem, menar hon.

– Det handlar inte om en person och problemen uppstod inte när jag valdes och de kommer inte att upphöra när jag går ut genom den här dörren. Under lång tid har moderaterna haft brister och vi har diskuterat för lite hur de ska lösas. Om inte moderater tror på vår politik, hur ska vi kunna vinna väljare, sade hon.

Ingen åsikt om efterträdare

Anna Kinberg Batra poängterade att hon fortfarande känner ett stort stöd i stora delar av partiet, men att när så stora delar är så kritiska och ägnar sin energi inåt går det inte att fortsätta.

På frågan om vem hon ville se som sin efterträdare svarade hon:

– Det ska jag, om någon, inte ha någon åsikt om. Men min önskan är att alla sluter upp och stödjer den som kommer att efterträda mig efter stämman.

Relaterade artiklar

Till toppen