Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 april 2013

Kinesisk efterfrågan gör farmen till en lysande affär

Alla de fem bröderna Olsson stannade kvar på minkfarmen utanför Skara och i dag ångrar ingen det beslutet. Lönsamheten är lysande och Håkans Mink AB ligger i toppskiktet när det gäller avelsarbete och skinnkvalitet.

Bröderna Olsson har en tydlig ansvarsfördelning och Dan är den som i första hand sköter utfodringen. Huvuddelarna i fodret är spannmål och restprodukter från fisk och kyckling.
Bild 1/5Bröderna Olsson har en tydlig ansvarsfördelning och Dan är den som i första hand sköter utfodringen. Huvuddelarna i fodret är spannmål och restprodukter från fisk och kyckling. FOTO: Janne Andersson
Niklas Olsson, yngst av bröderna med sina 43 år, är VD och ekonomiskt ansvarig i företaget.
Bild 2/5Niklas Olsson, yngst av bröderna med sina 43 år, är VD och ekonomiskt ansvarig i företaget. FOTO: Janne Andersson
Fem bröder Olsson driver Håkans Mink AB med stor framgång. Från vänster Max, Dan, Gert, Niklas och Stellan.
Bild 3/5Fem bröder Olsson driver Håkans Mink AB med stor framgång. Från vänster Max, Dan, Gert, Niklas och Stellan. FOTO: Janne Andersson
Håkans Mink arbetar mycket med korsningsavel för att få fram de ljusa pälsarna som ger bättre betalt.
Bild 4/5Håkans Mink arbetar mycket med korsningsavel för att få fram de ljusa pälsarna som ger bättre betalt. FOTO: Janne Andersson
Bild 5/5 FOTO: Janne Andersson

Pälsdjursuppfödarna har de senaste åren haft rörelseresultat som de flesta lantbruksföretag bara kan drömma om. Håkans Mink AB har precis gjort klart bokslutet för 2012 som visar en omsättning på 41 miljoner och 10 miljoner kronor i resultat före skatt.

– Det är nästan så att man får nypa sig i armen. Priserna bara stiger och de senaste åren är det kinesernas efterfrågan som driver upp dem. Hallen som vi byggde för 9 miljoner kronor för två år sedan är redan betald liksom de fem vindkraftverk som vi investerat 60 miljoner i, berättar VD Niklas Olsson.

Brödernas pappa Håkan startade farmen i Marum under krigsåren. Pappan arbetade på närbelägna Halla Mink och började den egna verksamheten med två hannar och åtta honor som han fick jobba av. Håkan och hustrun Ingrid kunde glädja sig åt att alla fem sönerna valde att fortsätta på gården.

– Jag var väl den ende som var på väg åt ett annat håll. Jag hade utbildat mig till anläggningsingenjör men när jag var klar i början på 1990-talet var det så ont om jobb att det blev minkarna i alla fall, berättar Niklas Olsson.

Trots att han är yngst är det Niklas som är VD och ansvarar för ekonomin. Storebror Stellan är specialiserad på djuren och aveln, Gert sköter lantbruket, Dan är ansvarig för foder och Max har personalansvar samt håller i familjens skogsbruk. Den tydliga ansvarsfördelningen är viktig, menar bröderna.

– Det är klart att vi inte alltid är riktigt överens men då rör det sig det oftast om småsaker och det ger sig med tiden. De stora besluten brukar inte vara några problem, säger Stellan Olsson.

Stellans äldsta son Tonny är det enda av barnen som arbetar heltid i företaget men de flesta av brödernas totalt 16 barn har provat på farmjobbet kortare eller längre perioder. Totalt är man tolv personer på helårsbasis med extrapersonal vid arbetstoppar. Rekryteringen går via det egna nätverket.

– Detta är mer en livsstil än ett yrke. Vi har väldigt intensiva perioder vid parning, valpning och pälsning men då är det också lugnare i jordbruket. Sedan tror jag att det är omväxlingen som gör det så roligt, säger Niklas Olsson.

Minkgödseln är eftertraktad och företaget har spridningsavtal med andra lantbrukare. Nästa stora investering är en separator som utvinner ren fosfor ur flytgödseln från den nya hallen för separat försäljning. En stor del av farmen består dock fortfarande av traditionella skugghus.

En 16 meter hög mast med övervakningskamera påminner om baksidan av branschen. Pälsuppfödningen har under många år levt med osäkerheten som politiska krafter och militanta aktivister skapat.

– Tack vare att vi var tidigt ute med säkerhetsanordningar har vi sluppit attentat. Det känns också som om det politiska klimatet har mildrats något under den nuvarande regeringen, säger Niklas Olsson.

Utöver arbetet i företaget är Niklas sedan två år ordförande i Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund. Han ser det som ett sätt att påverka hela branschen att bli mer öppen och på så sätt vinna större acceptans.

– Mink är det friskaste lantbruksdjuret om man ser exempelvis till antibiotikaanvändning. Vi är en bransch som följer lagen till punkt och pricka och ändå blir ifrågasatt. Men man får erkänna att djurrättslobbyn har varit duktig. Där har vi en del att jobba med, säger han.

Bröderna Olssons fem tips

  • Noggrannhet i avel, foder och hygien.
  • Investera när lönsamheten är god.
  • Dela med dig av goda erfarenheter – då får du goda erfarenheter tillbaka.
  • Omge dig av bra rådgivare.
  • Var målmedveten och tro på det du gör.

Relaterade artiklar

Till toppen