Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 maj

Kinesisk returfrityr dränker rapspriset

Kinesisk returfrityr och palmoljeöverskott sänker priset på rapsolja i EU. Det kan sänka priset på europeiskt rapsfrö.

 Överproduktion av palmolja och importerade returoljor och returfetter till biodieselproduktion sänker EUs rapsoljepriser.
Överproduktion av palmolja och importerade returoljor och returfetter till biodieselproduktion sänker EUs rapsoljepriser. FOTO: Per Emgardsson

Låga priser på palmolja pressar sedan mars priset på bland annat rapsolja. Världsmarknadsprisindexet för vegetabiliska oljor föll då 3,2 procent till 128 punkter. Det är den näst lägsta noteringen på elva år. Snittpriset 2018 var 144 punkter.

Hög palmoljeproduktion

Orsaken till prisfallet är hög palmoljeproduktion samt växande lager i Malaysia och Indonesien. De fallande palmoljepriserna pressar ned priserna på soja- och rapsolja.

Behovet avgör

Enligt den tyska organisationen till stöd för olje- och proteinväxtodling, UFOP, avgör behovet av bränslen baserade på vegetabiliska oljor den framtida prisutvecklingen på rapsolja.

Tränger undan

Men vid bedömningen av olika bränsleråvarors klimatpåverkan värderas begagnade frityroljor och fetter högre än färsk vegetabilisk olja. Det innebär att rapsoljan då trängs undan.

Den största exportören till EU av sådana begagnade oljor och fetter är i dag Kina.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen