Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 november 2017

Klartecken för nya djurskyddsregler

Jordbruksverket har beslutat om nya djurskyddsregler. Den 1 december 2017 träder de nya reglerna i kraft.

FOTO: Ester Sorri

Under längre tid har det stormat kring Jordbruksverkets förslag om nya föreskrifter för lantbrukets djur. Bland annat har det uttryckts oro över att förändringarna i förslaget inte är vetenskapligt underbyggda. Samt att förslaget har sänts vidare på teknisk runda utan att hänsyn tagits till remissinstansernas svar.

LÄS MER: Avvänjningstiden kan kortas med fyra dagar

”Ökad flexibilitet”

Men nu är alltså beslutet fattat och innan årsskiftet har svenska djurhållare och myndigheter nya regler att förhålla sig till gällande nötkreatur, gris, får, get, fjäderfä och kanin. Enligt Jordbruksverket ska ändringarna leda till ökad flexibilitet och lönsamhet med fortsatt höga ambitioner inom djurskyddsområdet.

LÄS MER: Kritikstorm mot Jordbruksverkets djurskyddsförslag

Tidig avvänjning

Enligt det nya regelverket får grisproducenter som uppfyller särskilda krav möjlighet att avvänja grisarna omgångsvis där minst 90 procent är 26 dagar eller äldre och ingen gris är yngre än 21 dagar. Fortsättningsvis är grundregeln att varje smågris får dia minst 28 dagar innan avvänjning.

Nytt avsnitt

Ett nytillskott är kapitlet om föräldradjur till slaktkyckling som bland annat innefattar förändringar i kraven om dagsljus och sittpinne.

Läs mer om de nya reglerna HÄRLÄS MER: Ny djurskyddslag kan skjutas uppJordbruksverket JO-anmäls

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen