Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 januari 2019

Klassisk svinpest kan vara på väg att utrotas

Med hjälp av genmodifikation kan den dödliga klassiska svinpesten snart vara ett minne blott. Det visar forskare från Kina, som har framställt en gris som är motståndskraftig mot viruset.

 Om de kinesiska forskarna lyckas fullt ut kan grisar bli immuna mot klassisk svinpest.
Om de kinesiska forskarna lyckas fullt ut kan grisar bli immuna mot klassisk svinpest. FOTO: Istock

Den klassiska svinpesten är en av de svåraste grissjukdomarna. Nu har kinesiska forskare hittat ett sätt att förhindra att grisarna drabbas. Via genmodifiering kan man stoppa viruset från att reproducera sig inne i grisarna – de blir immuna mot smittan. Det här framgår av en artikel i tidskriften PLOS.

”Alla sjukdomsgenetikers våta dröm”

– Att ha mer sjukdomsresistenta djur är alla sjukdomsgenetikers våta dröm. Då behöver man inte vaccinera djuren och man behöver inte behandla dem med antibiotika, säger Ulf Magnusson, professor i veterinärmedicin på SLU till Vetenskapsradion.

Lidande kan undvikas

Grisar vaccineras i dag i Kina, medan man i Europa slaktar alla grisar som kan misstänkas vara smittade. Om de virusresistenta grisarna klarar normal produktion kan oerhört lidande undvikas, samt enorma summor pengar sparas.

Här kan du hela läsa artikeln i tidskriften PLOS (engelsk text)

LÄS MER: EUs jägare ska utrota afrikansk svinpestLÄS MER: Spanskt vaccin mot svinpest snart här

Relaterade artiklar

Till toppen