Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 juni 2019

Klimat och hållbarhet viktiga teman för LRF i Almedalen

Hållbarhet och klimat är teman som löper som en råd tråd genom LRFs seminariedag under årets Almedalsvecka, som börjar på söndag.

 Johan Tevell som har en av pilotgårdarna, Hägvards Gård, i projektet Fossilfritt kött på Gotland.
Johan Tevell som har en av pilotgårdarna, Hägvards Gård, i projektet Fossilfritt kött på Gotland. FOTO: Karl Melander

Diskussionerna blir ett avstamp i arbetet att ta fram en gemensam hållbarhetsstrategi för de gröna näringarna, berättar Thomas Bertilsson, enhetschef näringspolitik LRF.

– Uppdraget från riksförbundsstämman att ta fram en hållbarhetsstrategi var ju väldigt tydligt. Någon gång i höst ska den levereras och vi använder gärna Almedalen för att lyfta frågan.

Kommer ut ur busken

LRF-ordföranden Palle Borgström lät ganska självkritisk då han på stämman presenterade satsningen på en färdplan för klimat och hållbarhet, som för första gången ska omfatta alla branscherna. Det har funnits en tendens hos de gröna näringarna att ”huka i buskarna” när det har blåst hårt i klimatdebatten, tyckte han.

Kommer denna självrannsakan att märkas i Almedalen? Kommer LRFs budskap att uppfattas som mer offensivt?

– Ja så kan det bli. Vi har ingenting alls att skämmas för utan ska ta position i klimat- och hållbarhetsdebatten, där vi egentligen hör hemma. Vi har väldigt mycket positivt att lyfta fram. I Almedalen kommer vi att vara tydliga med vad vi vill, men det vore nog att föregripa arbetet med strategin att berätta exakt hur. Men seminariet om fossilfri köttproduktion är ändå ett exempel på ”hur” vi bidrar med lösningar, säger Thomas Bertilsson.

 Thomas Bertilsson, enhetschef för näringspolitik på LRF.
Thomas Bertilsson, enhetschef för näringspolitik på LRF. FOTO: Pressbild LRF

Polariseringen i debatten om hållbarhet, och hur denna ska kunna minska är temat för ett av seminarierna. Vad ska debatteras där?

– I vårt fall handlar polariseringen mycket om klyftan mellan stad och land. Det beskrivs i en antologi med titeln ”Det smarta landet” som vi nu lanserar. Här är polariseringen kanske inte primärt kopplad till ekologisk hållbarhet utan det handlar också om en social och ekonomisk hållbarhet. Vi tittar bredare på frågan, säger Thomas Bertilsson.

Myndighetskontakter är rubriken på ytterligare ett seminarium. Varför väljer ni att ta upp det ämnet?

– Det gör vi eftersom våra medlemmar definierar kontakterna med myndigheterna och myndighetsutövning som ett av de absolut största hindren för tillväxt. Om vi vill få en näring som växer så måste detta förändras, säger han.

Varför bedömer LRF att det är viktigt att vara på plats i Almedalen?

– Det handlar om två saker. På Almedalsveckan har LRF en väldigt tydlig roll eftersom vi är unika i att företräda de gröna näringarna och ge den samlade bilden. Dels är det ett utmärkt tillfälle att under några dagar träffa politiker, myndighetsutövare och andra aktörer som i Almedalen är mer tillgängliga för samtal än de brukar vara. Förutom programmet med seminarier bjuder LRF också in till många enskilda möten, säger Thomas Bertilsson.

Fakta: LRFs seminariedag i Almedalen:

”När blir lantbruket jämställt” lyder rubriken på det första av sex pass under LRFs seminariedag i Almedalen tisdagen 2 juli. En ny guide med fakta och siffror presenteras. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen medverkar.

Senare deltar landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett samtal om att få ännu mer klimatnytta ut skogen.

3 juli är LRF medarrangör till 2 seminarier, ett med ICA och ett med Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel.

Läs mer: Gemensam klimat-och hållbarhetsstrategi ska tas fram för de gröna näringarna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen