Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 januari 2019

Klimathotet slår mot vetet

Grödor ämnade för livsmedel och foder kanske inte är tillräckligt motståndskraftiga för att stå emot klimatförändringar, visar en ny forskningsrapport.

 En tredjedel av världens skördevariationer orsakas av extremväder eller andra förändringar av klimatet.
En tredjedel av världens skördevariationer orsakas av extremväder eller andra förändringar av klimatet. FOTO: Mostphotos

För att säkra en god livsmedelssäkerhet måste dagens grödor kunna stå emot förändringar i klimatet. Därför har forskare studerat klimatförändringarnas inverkan på europeiskt vete.

En tredjedel av världens skördevariationer orsakas av extremväder eller andra förändringar av klimatet. I en studie som publicerats i vetenskapstidningen PNAS har skördedata över sorter och avkastning från vetefält i nio europeiska länder – Finland, Danmark, Tyskland, Belgien, Tjeckien, Slovakien, Frankrike, Italien och Spanien – sammanställts.

Står inte emot klimatet

Resultatet visar att när det kommer till vete kan mellan 31-51 procent av skördevariationerna i Västeuropa härledas till förändringar i klimatet. I Europas östra delar påverkas skörden med 23-66 procent medan det i södra Europa ligger lägre, på 15-45 procent. Data från södra Spanien visar dock på fall där vetets avkastning påverkats med 75 procent.

Kräver åtgärd

I dag gör växtodlaren själv en klimatanpassning i att välja sort och odlingsteknik anpassat för sina specifika förhållanden. Forskarna bidrar till grödans långsiktiga beständighet och skräddarsyr genotyper efter det mest sannolika framtida väderscenariot. Men enligt forskarna bakom studien i fråga visar resultatet att dagens huvudsakliga tillvägagångssätt för att anpassa grödor till klimatförändringar inte är tillräckligt.

Ska säkra livsmedelsförsörjningen

Att grödor är klimatbeständiga är viktigt för att säkra livsmedelsförsörjningen och undvika kraftiga prisfluktuationer. Grödans förmåga att stå emot klimatvariationer har stark genetisk grund men det finns och ett samspel med miljön. Och en ensam genotyp kan inte stå emot flera slags klimatförändringar, därför krävs fler sorter med olika svar på kritiska väderförhållanden, menar forskarna.

LÄS MER: Förbättrad fotosyntes ger ökad tillväxtLÄS MER: Här är grödorna som odlas mest i Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen