Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 april 2018

"Klimatkrav bör komma med penningpåse"

Fredrick Federley går emot den svenska regeringens linje i stridsfrågan om EUs kommande budget där Brexit-underskottet måste fyllas. Att skära ned på Cap och samtidigt begära att jordbruket tar ett större klimatansvar är "hål i huvudet" enligt Federley.

 Fredrik Federley.
Fredrik Federley. FOTO: Sebastien Bozon

Liberalen Marit Paulsen var i många år Sveriges enda ledamot i EU-parlamentets jordbruksutskott. Tänker du som Sveriges enda aktivt arbetande suppleant i utskottet axla hennes mantel genom att grotta ned dig i den kommande Cap-reformens detaljer?

– Som enda svensk i jordbruksutskottet känner jag här ett ansvar. Det finns ju stora regionala skillnader mellan jordbruket i olika EU-länder. Sverige och Portugal är som olika planeter. Jag arbetar redan med Cap och har skickat in 22 förändringsförslag. Men det återstår att se om jag får uppdraget att sitta med vid förhandlingsbordet då Cap görs upp.

Hur vill du förbättra Cap med dina 22 förslag?

– Jag vill ha mer forskning och innovation och en större marknadsorientering så att Cap inte underminerar matpriserna. Men jag trycker också på Caps mål som är att trygga livsmedelsförsörjningen i hela Europa, inte bara i delar av Europa.

Fakta: Det nya Cap

I slutet av maj är det EU-parlamentets tur att tycka till om reformen av EUs jordbrukspolitik, Cap.

I november i fjol presenterade EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan sin vision för en modernare Cap där länderna får mer att bestämma om.

I mars gav en majoritet av EU-ländernas regeringar klartecken för Hogans så kallade ”leveransmodell”.

Phil Hogans lagförslag om Cap väntas tidigast 29 maj.

Kommissionär Phil Hogan vill minska Bryssels byråkrati och föra makten över jordbruksstöden ned till EU-länderna. Den svenska regeringen gör i princip tummen upp för detta. Håller du med?

– Generellt sett är detta positivt. Men det får inte öppna för medlemsländer som Frankrike att skjuta in extra skattepengar i direkta stöd till jordbruket. Däremot är det rimligt att länderna får ta större hänsyn till geografi och här kan också direktstöden fylla ett syfte. När man ålägger jordbrukare att skydda mångfald och natur så bör det komma med en penningpåse.

Ungefär så tycker också den svenska regeringen om politikens innehåll. Men håller du även med statsminister Stefan Löfven om att jordbruket bör få mindre pengar då britternas utträde lämnar ett stort hål i EU-budgeten?

– När EU får mindre intäkter måste vi prioritera hårt, men det är fel att säga att alla besparingar ska göras på jordbruksbudgeten. Om vi nu ålägger jordbrukare att ta ansvar för klimatomställningen så måste de ju få pengar för det.

Så vad vill du dra ned på i EU-budgeten?

– Om tio procent av EUs budget försvinner med Storbritannien så kan vi ju skära ned på tio procent av EUs administration. Och varför inte sluta med EU-parlamentets dumma flytt mellan Bryssel och Strasbourg?

Du blev inkryssad i EU-parlamentet 2014 efter att ha fått valdebatten i Sverige att handla om den svanskupering av grisar som sker i många EU-länder, i strid mot grisdirektivet. Tänker du göra den glada knorren till en Cap-fråga nu när förändringar är på gång?

– Om man inte lever upp till gemensamt fattade beslut, så ska man inte förvänta sig att få del av EUs förmåner. Det gäller för migrationen där EU-länderna har ett gemensamt ansvar, men också för jordbruksstöden. De som inte lever upp till grisdirektivet ska kanske inte heller få ersättningar.

Fakta: Fredrick Federley

Ålder: 40 år i maj.

Familj: Man, dotter, två hundar, två katter, åtta får.

Bakgrund: Bor i Björbo, jobbar i Bryssel. Ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund 2002, riksdagsledamot 2006 och EU-parlamentariker 2014.

Intressen: Umgås med familjen, fårskötsel och landskapsvård samt att göra praliner. Ogillar att flyga (något han ändå gör flera gånger i veckan).

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen