Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 december 2019

Klimatsmart mat till skolbarnen i Växjö

För två år sedan införde Växjö kommun en mer klimatsmart skolmeny. Bland annat ersatte man ris med matvete, men har också satsat på mer svenskt kött.

– Det är för att använda mer svenska produkter och minska klimatavtrycket, säger Anneli Ekstedt, chef för måltidsorganisationen hos Växjö kommun.

 Sedan två år tillbaka har Växjö kommun ersatt nästan allt ris på skolmenyerna med bland annat matvete. Ett alternativ som är både mer klimatsmart och hälsosammare, enligt Anneli Ekstedt, chef för Måltidsorganisationen hos Växjö kommun.
Sedan två år tillbaka har Växjö kommun ersatt nästan allt ris på skolmenyerna med bland annat matvete. Ett alternativ som är både mer klimatsmart och hälsosammare, enligt Anneli Ekstedt, chef för Måltidsorganisationen hos Växjö kommun. FOTO: Alexander Hall

– 2017 fick vi i uppdrag att jobba mer med hållbara måltider, där en del var att vi skulle köpa mer ekologiskt och närproducerat. Vi skulle också servera mera grönsaker och mindre kött, köpa råvaror efter säsong och minska matsvinnet, berättar verksamhetschefen Anneli Ekstedt.

Bättre för klimatet och hälsan

– Vi såg över alla våra inköp och gjorde ganska stora förändringar på vår meny. I det arbetet gjorde vi bland annat valet att minska ner på riset och ersätta med matvete, som har mindre klimatpåverkan. Ris odlas inte i Sverige, och enligt Livsmedelsverket ska barn inte äta ris mer än fyra gånger per vecka. Matvete innehåller dessutom mer fibrer, säger Anneli Ekstedt.

Nu serveras skolbarnen bara ris när det ingår i maträtten, som till exempel stekt ris. I övrigt har man infört mer potatis och pasta, men också cous cous och bulgur.

Barnen har vant sig

Barnen var lite tveksamma i början, enligt Anneli Ekstedt, men har nu vant sig.

– I början var det väl mest att det var maträtter man inte kände igen eller var van vid. Men våra kockars bedömning är att om man jämför med hur mycket ris som serverades förr, så är det nu ungefär lika mycket matvete. Så eleverna har accepterat eller valt det, och till och med uppskattat det. Sen har vi alltid två maträtter, så det finns alltid två alternativ, oftast matvete och potatis, eller potatis och pasta.

Äter gärna vildsvin

Matvetet är producerat i Sverige, och man har även flera råvaror från närområdet, det vill säga inom en 15 mils radie. Det gäller ägg och kött, och framöver kan det bli aktuellt med vildsvinskött även inom skolan, som just nu bara serveras inom omsorgen.

– Det finns mycket vildsvin här, så det äter vi gärna. Det är jättegott. Nu har regionen runt Växjö inte så många grönsaksproducenter, annars hade man ju förstås kunnat tänka sig det också.

LÄS MER: Här får skolbarnen vildsvin på menyn

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen