Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 juli 2019

Kommunalråd tar beslut på egen hand om överprövning

Nordanstigs kommun har genom kommunalrådet Ola Wigg (S) beslutat sig för att försöka överklaga det miljötillstånd som getts Stefan Åkerlunds vattenkraftverk i Harmångersån.

 Ola Wigg (S) är kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig och har fattat beslut om att försöka få till stånd en överprövning av miljötillståndet för vattenkraftverket i Vade.
Ola Wigg (S) är kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig och har fattat beslut om att försöka få till stånd en överprövning av miljötillståndet för vattenkraftverket i Vade. FOTO: Nordanstigs kommun

I en dom från den 20 juni gav Mark- och miljödomstolen i Östersund miljötillstånd för vattenkraftverket i Vade. Ett av villkoren är att ägaren Stefan Åkerlund bygger ett omlöp för fiskvandring.

Största motståndaren har varit Nordanstigs kommun som driver ett fiskevårdsprojekt som går ut på att skapa fria vattenvägar i kommunen vilket enligt planerna ska locka sportfiskare och ge kommunen årliga intäkter i mångmiljonklassen.

Beslut på egen hand

Nu har kommunalrådet Ola Wigg (S) fattat beslut om att kommunen ska söka prövningstillstånd för att få domen överprövad. Ansökan har även undertecknats av kommunens ekonomichef Björn Hylenius.

Nordanstigs kommun vill i första hand att Mark- och miljööverdomstolen återförvisar målet till mark- och miljödomstolen i Östersund för fortsatt handläggning och i andra hand att överdomstolen avslår Stefan Åkerlunds ansökan om miljötillstånd.

Har begärt anstånd

Kommunen har begärt anstånd till den 30 augusti med att utveckla grunderna för sin talan.

Den aktuella platsen i Harmångersån varit uppdämd sedan 1700-talet och vattenkraftverket producerar i nuläget 0,9 GWh årligen med möjlighet att fördubbla produktionen.

LÄS MER: Stefan miljötillstånd bakslag för kommunen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen