Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 juli 2019

Kommunen överväger att gå vidare med målet

Nordanstigs kommun överväger att försöka överklaga miljötillståndet för vattenkraftverket i Vade – och eventuellt anlita en jurist.

 Nordanstigs kommun undersöker möjligheterna att överklaga miljötillståndet för vattenkraftverket i Vade.
Nordanstigs kommun undersöker möjligheterna att överklaga miljötillståndet för vattenkraftverket i Vade. FOTO: Göran Berglund

Efter att Stefan Åkerlund fick miljötillstånd för verksamheten i Vade vattenkraftverk undersöker Nordanstigs kommun möjligheterna att gå vidare i målet.

– Detta är katastrofalt för medborgarna. En enskild får rätt att för all framtid bedriva en verksamhet utan att behöva vidta några större åtgärder för att säkra fiskvandringen, säger kommunalrådet Ola Wigg (S).

 Ola Wigg (S) är kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig. Han är också med i den fiskevårdsgrupp som driver projektet för fria vattenvägar.
Ola Wigg (S) är kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig. Han är också med i den fiskevårdsgrupp som driver projektet för fria vattenvägar. FOTO: Nordanstigs kommun

Men lösningen med omlöp anses ju tillräcklig av såväl länsstyrelsen som miljödomstolen?

– Den som kan något om det här vet att den inte kommer att fungera. Det kommer heller inte att med elfiske på ett enda ställe gå att kontrollera vilken effekten på fiskvandringen i så fall blir, menar Ola Wigg.

Är det verkligen ”katastrofalt för medborgarna” med tanke på att vattenverksamheten har pågått sedan där sedan 1700-talet?

– Kommunen har ju ambitioner att skapa fria vattenvägar för att möjliggöra ökad fisketurism och på sätt öka intäkterna, konstaterar Ola Wigg.

Nordanstigs kommun överväger nu om den senast den 11 juli ska söka prövningstillstånd för att om möjligt få domen ändrad i högre instans.

– Vi måste först se om vi får fram ett tillräckligt underlag och sedan vad det kan tänkas kosta att gå vidare. Det kan i så fall innebära att vi måste anlita en jurist, säger Ola Wigg.

Varför gjorde ni inte det från början?

– Det vet jag inte. Vi har tagit hjälp av lite olika instanser, bland annat länsstyrelsen och olika konsulter, och sedan sammanställt materialet. Men jag kan tycka att det är ett problem att kommunen inte har varit företrädd av en jurist, säger Ola Wigg.

Företräddes av politiker

Under huvudförhandlingen i miljödomstolen företräddes kommunen av politikern Håkan Larsson (M) som tillsammans med Ola Wigg och Stig Eng utgör fiskevårdsgruppen som driver projektet för att skapa fria vattenvägar.

 Håkan Larsson (M) är den drivande politikern i Nordanstigs fiskevårdsprojekt och var den som företrädde kommunen under huvudförhandlingen.
Håkan Larsson (M) är den drivande politikern i Nordanstigs fiskevårdsprojekt och var den som företrädde kommunen under huvudförhandlingen. FOTO: Göran Berglund

Enligt Ola Wigg håller Nordanstigs kommun på att ta fram en plan för vilka konkreta åtgärder som kommunen ämnar göra för nå sitt mål.

– Där ska framgå vilka prioriteringar som ska göras och hur mycket det får kosta. Vi vill slippa vidare spekulationer, säger han.

LÄS MER: Kommunens agerande förbryllar erfaren miljöjuristLÄS MER: Krisande kommun vill storsatsa på sportfiske

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen