Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 mars 2019

Kommunen serverade gödkalv på middag

På en middag anordnad av Alingsås kommun serverades gödkalv, en uppfödningsform som varit förbjuden i Sverige i 30 år. "Vi hade ingen kunskap om det", säger stabschefen.

 En svensk kalv, som äter stråfoder.
En svensk kalv, som äter stråfoder. FOTO: Öyvind Lund

Alingsås kommun ordnade en högtidsmiddag för anställda och politiker och bjöd då på gödkalv. Det fick LRFs kommungrupp i Västra Götaland att se rött.

Förbjudet i Sverige

Att föda upp gödkalvar är förbjudet enligt svensk djurskyddslag sedan 30 år. Uppfödningsformen innebär att kalven inte får något stråfoder, utan föds upp på mjölk, spannmål och soja, vilket resulterar i att kalven får järnbrist.

Ifrågasatte dubbelmoral

LRFs kommungrupp sände en skrivelse till kommunen och ifrågasatte menyn och kommunens dubbelmoral.

– Man pratar mycket om de svenska miljö- och djurskyddsreglerna och är ute och kontrollerar våra gårdar och ändå väljer man att servera gödkalv, säger Morgan Svensson, ordförande i kommungruppen.

Vägrade äta

På middagen var vissa politiker och anställda uppmärksamma och ifrågasatte valet av meny. Några av gästerna vägrade äta gödkalven när de fick reda på att uppfödningsformen är förbjuden i Sverige och bad om att bli serverade ett annat alternativ.

”Fanns ingen kunskap”

På Alingsås kommun var man inte medveten om att uppfödningsformen är förbjuden i Sverige.

– Vi har tagit till oss kritiken. Högtidsmiddagen planerades utifrån de menyförslag som lämnats till kommunledningskontoret. Det fanns ingen kunskap om att det är förbjudet att producera gödkalv i Sverige. Hade vi haft den kunskapen hade vi naturligtvis valt en annan rätt, säger Cecilia Knutsson, stabschef på Alingsås kommun.

Tagit bort från menyn

Det hotell som serverade gödkalven ska enligt Cecilia Knutsson ha tagit till sig av synpunkterna och tagit bort gödkalven från menyn.

Holländsk gödkalv

Lasse Påvfelsson, ledamot i LRFs kommungrupp, tycker att man ska vara uppmärksam när man stöter på gödkalv i menyn.

– Det kan vara så att man använder uttrycket gödkalv för att det låter finare, men när vi nu grävde djupare i det hela så kom det fram att det var holländsk gödkalv som serverades. Uppfödningsmetoden är inte förbjuden i Europa, säger han.

Reviderar policyn

Alingsås kommun har en policy om maten som serveras i verksamheterna, men den kan nu komma att utökas.

– Det finns en livsmedelspolicy i kommunen som utgår från den mat som serveras i kommunens olika verksamheter. Den ska revideras under året och vi får då ta med att den ska gälla även vid sådana här tillfällen, säger Cecilia Knutsson.

Läs mer: Kommunernas ekosatsning dålig för klimatet#upphandlingskartan: Så mycket svenskt kött köper din kommun in

Relaterade artiklar

Till toppen