Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 januari 2018

Kon skrämdes av hund – borta i veckor

En förrymd ko av rasen Highland cattle har varit borta från gården i en och en halv månad. Trots hjälp av jaktlag och skallgång har kon inte hittats, men sökandet fortsätter.

 Highland cattle-kon är rustad för vinterkylan. Det är inte djuret på bilden som är försvunnet.
Highland cattle-kon är rustad för vinterkylan. Det är inte djuret på bilden som är försvunnet. FOTO: Mostphotos

I en och en halv månad har en ko av rasen Highland cattle varit borta från sitt hem på Aspviks gård utanför Kungsängen, norr om Stockholm. Det skriver Land.

Kon försvann efter att en jakthund skrämt den så pass att hon sprang rakt igenom inhägnaden.

– När 350 kilo kött kommer springande finns inga staket som står emot, säger Johan Josephson, VD på Naturskog AB, som främst sysslar med skogsskötsel och avverkning men även landskapsvård, till exempel med betesdjur som kor.

Rymlingen lite av en enstöring

Det var bara en ko som rymde och enligt Johan Josephson kan det bero på att rymlingen var en enstöring som gärna höll sig lite avsides flocken.

– Highland cattle är nästan mer vilda än tama. Det gäller att de får träffa människor regelbundet för att de inte ska bli skygga. Lite som älgar kan de hålla till i skogen dagtid och inte komma ut förrän framåt kvällen när det är lugnt, säger Johan Josephson.

”Den kan klara sig själv”

I flera omgångar har personal på företaget letat efter kon och ett jaktlag samt ett 30-tal personer har gått skallgång, utan framgång. Johan Josephson är dock inte så orolig för att kon ska lida av sin frihet.

– Det är bilarna och trafiken jag är mest orolig för. Annars går det ingen nöd på kon. Den kan klara sig själv och lätt hitta något att äta, säger Johan Josephson.

Polisen har fått in rapporter från privatpersoner som har sett kon gå längs vägarna i mellan Kungsängen och Bro och letandet fortsätter.

Läs mer: Kor på rymmenSvenska som talar med kor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen