Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 oktober 2019

Konkurs fördröjer långdraget fiberprojekt

DELSBO.

Lantbrukaren Anders Persson i Delsbo fick sin åkermark förstörd i samband med Telias fiberutbyggnad som startade 2017. Nu är marken till största del återställd – men fiberutbyggnaden låter vänta på sig.

 ”Vi fick ett besked om konkursen där de skriver och tackar för vårt tålamod men det tog slut för två år sedan”, säger Anders Persson.
”Vi fick ett besked om konkursen där de skriver och tackar för vårt tålamod men det tog slut för två år sedan”, säger Anders Persson. FOTO: Privat

För drygt ett år sedan skrev Land Lantbruk om lantbrukaren Anders Persson som bedriver lammuppfödning och spannmålsodling utanför Delsbo i Hälsingland.

I samband med fiberutbyggnad i trakten fick han åkermark förstörd och grävarbete som inte återställdes. Han var tvungen att åtgärda det mest akuta själv.

Teliaägda Zitius som ansvarar för fiberprojektet avbröt samarbetet med entreprenören eftersom företaget inte utförde arbetet enligt avtal. Nu är fiberdragningen åter pausad eftersom nästföljande fiberfirma, Sandströms nätentreprenad, gick i konkurs.

– De skötte sig bra och var seriösa, synd att de var tvungna att sluta. Snart kommer vintern så det blir väl ingen fortsättning förrän nästa år, säger Anders Persson.

 Anders Persson var noga med att dokumentera markskador och övriga brister.
Anders Persson var noga med att dokumentera markskador och övriga brister. FOTO: Privat

Fiberprojektet som påbörjades sommaren 2017 omfattar drygt 300 anslutningar. Enligt Anders Persson har få, kanske ett tiotal, fått fungerande uppkoppling än så länge.

Grävarbetet på hans mark är i stort sett återställt och efter en lång mejlkonversation fick han även betalt av Telia för utlägg i samband med nödlagning av en grusväg.

Anders Persson kommer också att kräva kompensation för den skadade åkermarken men för närvarande mäktar han inte med att gå vidare med ersättning för resterande arbetstimmar han lagt ner.

– Det tog 60 mejl för att jag skulle få pengar för mina direkta utlägg. Jag har fortfarande ofakturerade arbetstimmar men jag är tvungen att ta semester från det här. Med tanke på allt jobb vi har lagt ner hade det varit bättre om vi byggde själva, säger Anders Persson.

I år har konkurserna drabbat en mängd fiberentreprenörer i landet. Enligt Alexander Ojanne, ombudsman på Seko i Stockholm, har ett 20-tal företag gått i konkurs bara i Stockholmsregionen. Anders Persson tycker att förutsättningarna för fiberutbyggnaden på landsbygden borde vara bättre.

 Alexander Ojanne, ombudsman Stockholm.
Alexander Ojanne, ombudsman Stockholm. FOTO: Johan Lundh/Seko

– Det finns inget sunt förnuft, det är branschen själv som har förstört för sig. Det finns till och med ett regeringsbeslut att luta sig mot och ändå klantar de sig så att ingen har råd att gräva fiber, säger han.

Telias presstjänst meddelar att ärendet med Sandströms nätentreprenad ligger hos en konkursförvaltare, därför finns ingen prognos om när arbetet kan återupptas.

– Det här fallet är lite extremt, det är inte vanligt att fiberutbyggnad tar så här lång tid, säger presskontakt Inger Gunterberg.

 Så här såg det ut hos Anders Persson förra året, i dag är de flesta markskadorna åtgärdade.
Så här såg det ut hos Anders Persson förra året, i dag är de flesta markskadorna åtgärdade. FOTO: Privat

FAKTA: Exempel på fiberentreprenörer som gått i konkurs i år

Sandströms nätentreprenad, Stockholm, 131 anställda.

El & informationsteknik Blekinge AB, Karlskrona, 66 anställda.

Transtema Infrastructure, Stockholm 49 anställda.

Jämtfiber AB, Frösön, 20 anställda.

Tunbyns grävkonsult AB, Timrå, 14 anställda.

Källa: Alla bolag

LÄS MER: Hans mark förstördes vid bredbandsdragning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen