Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 april 2018

Konsumenter kräver transparens

En fragmentarisering av matmarknaden med fler mindre företag, ökad transparens kring matens ursprung och produkter som är skräddarsydda efter konsumentens behov. Det var några trender som belystes under ett seminarium i regi av Svenskt Kött på tisdagsmorgonen.

 Edward Boëthius och Ingela Stenson från United Minds talade om mattrender under ett seminarium i regi av Svenskt Kött.
Edward Boëthius och Ingela Stenson från United Minds talade om mattrender under ett seminarium i regi av Svenskt Kött. FOTO: Johan Sedenius

Ingela Stenson och Edward Boëthius från analysföretaget United Minds berättade om insikter från en konferens vid namn Rethink Food, som hölls i Napa Valley i Kalifornien för en tid sedan.

En utgångspunkt för den konferensen var frågan hur teknikutvecklingen i samhället kan leda till en andra industriell matrevolution. Den första gav storskalighet med hygienisk och billig mat. Ny teknik kan i grunden förändra vad och hur vi äter.

Ökad småskalighet

Som exempel på trender i USA, vilka redan är eller kan bli relevanta för svenska förhållanden, nämndes ett skifte mot ökad småskalighet och ett ifrågasättande av de stora systemen. Konsumenterna kräver transparens. Mycket av innovationskraften finns i mindre matföretag.

– Många investerar nu för att hitta de alternativa proteinerna, sade Ingela Stenson.

Parallellt med att vegetariskt blir allt vanligare på matborden vill konsumenterna också kunna njuta av den maten. Specialavdelningar för vegetariskt i butikerna blir allt ovanligare i takt med att målgruppen breddas.

Krav på full spårbarhet

Personifiering med mat som utformas efter konsumenternas personlighet och livsstil är en annan trend med stort genomslag. Det gäller också ett växande krav på full spårbarhet vad gäller både råvaror och de olika beståndsdelarna i sammansatta livsmedel.

Med ökad transparens ökar granskningen av företagen i livsmedelskedjans olika led. Den kan också bidra till att motverka matfusk, som är föremål för storskalig kriminalitet med omsättning av stora belopp.

LÄS MER: Skärpt lag mot matfuskBert Karlsson satsar på nya storkök som ska laga 50 000 portioner om dagen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen