Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 november 2019

”Konsumentskiftet har gått snabbare än väntat”

Minskande mjölkvolymer och sviktande försäljning. Arla såg tendenserna vid sammanslagningen redan 2017. Men konsumenternas efterfrågan på nya mjölkprodukter har ökat snabbare än väntat, enligt Patrik Hansson, Arla Sveriges VD.

 Konsumenternas efterfrågan på nya mjölkprodukter har ökat snabbare än väntat och Gefleortens mejeri klarar inte konkurrensen, enligt Patrik Hansson, Arla Sveriges VD.
Konsumenternas efterfrågan på nya mjölkprodukter har ökat snabbare än väntat och Gefleortens mejeri klarar inte konkurrensen, enligt Patrik Hansson, Arla Sveriges VD. FOTO: Gunilla Ander

– Vi visste redan 2017 att försäljningstendenserna var negativa men trodde att vi skulle kunna bromsa tappet och vända försäljningen. Samtidigt som Arlas erfarenhet, kunskap och kontakter skulle kunna effektivisera produktionen. Det har vi också gjort men vi ser fortfarande en vikande försäljning och konsumentskiftet har gått snabbare än väntat.

Kan nedläggningen ses som en del i Arlas sparpaket Calcium som pågår 2017-2020?

– Nej, inte riktigt. Vi får inte ihop ekonomin i Gefleortens och inget företag har möjlighet att ha kvar en anläggning som inte går ihop. Det är en del av en ständig optimering som alla företag måste göra. Sparpaketet gäller hela koncernen och handlar mer om hur vi effektiviserar alla delar av företaget, bland annat hur vi producerar, produktplanerar och kan minimera svinn i fabrikerna.

– Det är såklart jättetråkigt att behöva ta det här beslutet. Det är marknaden och försäljningen som sviker, inte produktionskvaliteten på mejeriet.

Hur kommer Arlas andra anläggningar att klara konkurrensen framöver?

– Det går bra för Arla och vi har mycket innovationer. Det här lilla mejeriet har varit specialiserat på färskmjölk. Men övriga 14 anläggningar är specialiserade på olika delar av mejerisortimentet, så vi är bra rustade för att kunna producera de nya produkterna.

LÄS MER: Gefleortens mejeri läggs nedLÄS MER: Ordföranden: ”En epok går i graven”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen