Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 december 2017

Konsumtionen av kött på samma nivå sedan 2010

Konsumtionen av kött har legat på en stabil nivå sedan 2010. Det innebär nära 40 procent mer kött per person och år än 1980.

 Totalkonsumtionen av kött i Sverige ligger sedan flera år på en stabil nivå.
Totalkonsumtionen av kött i Sverige ligger sedan flera år på en stabil nivå. FOTO: Ann Lindén

Totalkonsumtionen av kött i Sverige har i det närmaste varit oförändrad under de senaste sex åren, 86-88 kilo per person och år. Sett över längre tid har dock konsumtionen ökat kraftigt. Sedan 1980 rör det sig om en uppgång med 38 procent, enligt Jordbruksverkets statistik som sträcker sig till 2016.

Fjäderfä ökar mest

Med totalkonsumtion avses köttråvara inklusive ben. Konsumtionen av fjäderfäkött har ökat mest. För gris samt nöt och kalv har konsumtionsnivån varit mer stabil under de senaste åren.

Mer förädling

För många varugrupper syns enligt Jordbruksverket en långsiktig konsumtionsutveckling från livsmedel av råvarukaraktär till mer förädlade produkter. Exempelvis har direktkonsumtionen av socker minskat medan konsumtionen av sådant som choklad och läsk har ökat sedan 1980.

Mönstret med mer av förädlade produkter syns också vad gäller mejeri, potatis, bröd och spannmål.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen