Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 augusti 2018

Kör 400 mil för att hjälpa i foderkrisen

Kristoffer Nilsson från boden har bestämt sig för att göra vad han kan för att hjälpa till i foderkrisen. På fredag kör han sin tredje runda från Boden till Gotland för att leverera foder.

 Kristoffer Nilsson kör flera gånger mellan Boden och Gotland för att leverera foder, en sträcka på 1165 kilometer enkel väg.
Kristoffer Nilsson kör flera gånger mellan Boden och Gotland för att leverera foder, en sträcka på 1165 kilometer enkel väg. FOTO: Google/Mostphotos

Foderkrisen har slagit hårt mot lantbruket och mot Gotlands djurägare. Många djurägare letar febrilt efter mat till sina djur.

”Jag vill bara hjälpa till”

Kristoffer Nilsson är lantbrukare från Boden och har bestämt sig för att hjälpa till. Nu har han kört två rundor från Boden till Gotland för att leverera foder till djurägarna på Gotland. Totalt är det en sträcka på nästa 400 mil.

– Jag har ju åkrar som inte används, och maskiner finns och höet finns, och så är det så många som är i behov av det. Så jag vill ju bara hjälpa till, säger Kristoffer Nilsson till Sveriges Radio Gotland.

Har gått smidigt

Transporten har gått relativt smidigt enligt Kristoffer Nilsson även om det är lite omständigt att få biljetter.

– Bokningen är ju inte så lätt och att komma igenom vid Nynäshamn är ju det svåra. Men sen när man kommer till båten är det ju enkelt, där är de ju hur trevliga som helst, säger han till radion.

Dispensen löper ut

Transportstyrelsen beslutade i juli att lätta på reglerna för att frakta foder från fastlandet till ön för att underlätta i krissituationen. men den 15 augusti löper dispensen ut då den färja som dispensen gäller slutar gå för säsongen.

– Jag ska ta mig över en gång till på fredag om jag lyckas boka en biljett. Så det blir en sväng till, men sen är ju dispensen slut för dem så då blir det inget mer, säger han.

LRF Gotland och Transportstyrelsen undersöker dock hur man kan lösa situationen för hösten, rapporterar tidningen ATL.

LÄS MER: Torkan kan ge brist på foder i åratal

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen