Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 maj 2018

Kors kroppsspråk visar vad de känner

I en studie från SLU har kors kroppsspråk observerats för att på så sätt försöka avläsa deras känslotillstånd.

 Kor framför en av de roterande borstar som fanns tillgängliga i kostallet. Öronställningen hos kon längst fram beskrivs i protokollet som "framåt".
Kor framför en av de roterande borstar som fanns tillgängliga i kostallet. Öronställningen hos kon längst fram beskrivs i protokollet som "framåt". FOTO: Daiana de Oliveira

Att personer med ”koöga” kan läsa av kors beteende är känt sedan tidigare, men nu har en studie från SLU kartlagt hur djuren vinklar sina öron, vad de gör med svansen och hur nacken är böjd i olika situationer och att det visar på deras känslotillstånd.

Bevis på bedömningar

– Det finns folk som tror att de är bra på att se vad ett djur känner, och det kanske de är, men utan bevis kan vi inte använda deras uppfattningar för att bedöma djurens välbefinnande på ett tillförlitligt och repeterbart sätt, säger professor Linda Keeling, som har lett en studie tillsammans med Daiana de Oliveira. Studien publicerades nyss i tidskriften Plos One.

Metod från människan

Forskarna har kartlagt kors kroppsspråk med hjälp av en metod från humanpsykologin där känslor beskrivs i två dimensioner. Den första visar hur positiv (eller negativ) känslan är och den andra hur aktivt (från lugn till upphetsad) djuret är. I studien görs inga antaganden om vilka känslor djur kan eller inte kan uppleva.

Tråkigt att köa

På 72 kor gjordes över 3 700 observationer av öronens, svansens och nackens positioner när de stod och åt grovfoder ur ett tråg, stod och blev skrubbade av mekaniska roterande borstar eller köade för att komma fram till mjölkmaskinen.

– Att kor upplever det som positivt att äta och att bli borstade överensstämmer med vad tidigare forskning tyder på. Att de tycks uppleva köande som negativt är däremot något nytt, liksom att köandet innebär stunder av både lugn och upphetsning, säger Linda Keeling.

Viftade på svansen

Av alla obvservationer kan bland annat noteras att det nästan bara var när korna använde borsten som de viftade på svansen och att när korna vinklar högerörat bakåt och vänsterörat framåt så är de i ett mer positivt tillstånd än när det har högerörat framåt och vänster bakåt.

– Vi ser vår studie som ett första steg mot ett tillförlitligt sätt att beskriva nötkreaturens känslotillstånd och vi tror också att metoden lätt kan anpassas till studier av känslor hos andra arter, säger Daiana de Oliveira.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen