Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 oktober 2013

Korna som bara är en tvärhand höga

Dexterkor blir bara runt en meter höga. De är en av västvärldens minsta koraser. Jörgen Johansson och Susanne Gustafsson i småländska Skurebo har valt minikossorna som betesdjur.

Dexterkorna är små men ingen ko att kela med. De är nyfikna men håller sig ändå på behörigt avstånd från Susanne Gustafsson. – Om min shetlandsponny kommer in i hagen har jag svårt att se skillnad på den och dexterkorna, säger Susanne Gustafsson om minikossorna.
Bild 1/5Dexterkorna är små men ingen ko att kela med. De är nyfikna men håller sig ändå på behörigt avstånd från Susanne Gustafsson. – Om min shetlandsponny kommer in i hagen har jag svårt att se skillnad på den och dexterkorna, säger Susanne Gustafsson om minikossorna. FOTO: Kristina Wirén
Dexterkalven till vänster är väsentligt mindre än den 19-åriga simmental-kon till höger.
Bild 2/5Dexterkalven till vänster är väsentligt mindre än den 19-åriga simmental-kon till höger. FOTO: Kristina Wirén
Dexterkorna har funnits i Sverige sedan 1990-talet. Rasen lämpar för både kött- och mjölkproduktion och för naturbete. Den är en populär småbrukarko.
Bild 3/5Dexterkorna har funnits i Sverige sedan 1990-talet. Rasen lämpar för både kött- och mjölkproduktion och för naturbete. Den är en populär småbrukarko. FOTO: Kristina Wirén
Jörgen Johansson och Susanne Gustafsson har haft dexterkor sedan början av 2009. De köpte större delen av besättningen från Irisgården i Ulricehamn som var första svenska gården att ha dexterkor.
Bild 4/5Jörgen Johansson och Susanne Gustafsson har haft dexterkor sedan början av 2009. De köpte större delen av besättningen från Irisgården i Ulricehamn som var första svenska gården att ha dexterkor. FOTO: Kristina Wirén
Bild 5/5 FOTO: Kristina Wirén

I en hage i byn Skurebo betar ett antal kossor av modell mindre. Paret Jörgen Johansson och Susanne Gustafsson har korna som betesdjur på gårdens 23 hektar mark.

– Dexter passar på mindre gårdar, de klarar sig på lite att äta och är lättskötta. De är fridsamma och godmodiga, säger Jörgen.

Han är fjärde generationen lantbrukare på föräldragården där han haft charolais, simmental och angus som betesdjur för att sedan satsa på dexter.

Sambon Susanne Gustafsson är mer delaktig i skötseln sedan de skaffade dexter.

– De är mindre och har en annan mentalitet. Jag tycker de är roligare att jobba med, säger hon.

Korna bryr sig inte nämnvärt om människor men vill inte heller bli klappade.

– Många tror att det är en liten söt kelig ko men den har väldigt hög integritet, säger Susanne.

De har under åren sålt uppåt 20 kalvar. Några stutar har gått till slakt för husbehov. Rasen kan användas för mjölk- och köttproduktion.

– Mjölken är fet och köttet är extremt marmorerat. Det är populärt i Danmark. Danskarna håller dexter högt, säger Jörgen.

Läs hela artikeln i Land Lantbruk nummer 42.

Fakta: Dexterkor

  • Dexterkor kommer från Irland och är en av västvärldens minsta koraser. Den äter ungefär hälften så mycket och kräver mindre utrymme än en tung ras. Dextern har tre färger: svart, röd eller gråbrun, är enfärgade utan vita tecken. De flesta dexter har horn och de flesta svenska besättningarna har avhornade djur. Kon blir cirka 95–105 meter hög och väger cirka 300–350 kilo. Tjuren väger runt 450 kilo och blir 100–110 centimeter hög.
  • Dexterkor dök först upp i Sverige på Rottneros djurpark. Första gården som hade dexter var Irisgården i Ulricehamn som importerade djur från Danmark 1995.
  • Det finns cirka 15 besättningar med varierat antal dexter och uppskattningsvis 120 dexter med godkända härstamningsbevis i Sverige. Det finns dock ett mörkertal eftersom inte alla är anslutna till härstamningskontrollen. För att vara säker på att köpa en renrasig dexter ska den ha flera godkända led bakåt i härstamningsbeviset.
  • Intresset är stort för att skaffa dexterkor i Sverige och det är svårt att hitta livdjur till salu. Dexter importeras från Danmark.

Relaterade artiklar

Till toppen