Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 mars 2019

Kornas rapar ska fångas upp i ny forskning

Danska kors utandningsluft ska fångas upp i ett nytt försök. Syftet är att minska mängden metan som släpps ut, skriver tidningen ATL.

 Danska motsvarigheten till LRF vill fånga upp kornas utandningsluft för att minska utsläppen av metan.
Danska motsvarigheten till LRF vill fånga upp kornas utandningsluft för att minska utsläppen av metan. FOTO: Emil Langvad/TT

Delar av både Danmarks och Sveriges utsläpp kommer från kor och andra idisslare. Problemet heter metan – en växthusgas som finns i kornas utandningsluft. För att minska utsläppen av metan vill nu den danska motsvarigheten till LRF undersöka om det går att fånga upp metanet i höjd med kornas mular, vilket Landbrugsavisen var först med att rapportera om.

”Ventilationsrör som suger ut delmängd av luften”

För att kunna samla in metanet på ett så effektivt sätt som möjligt krävs det att man kan komma nära mulen.

– Vi har satt upp ventilationsrör i ett kostall som suger ut en delmängd av luften. Utsuget är placerat tätt på den utandningsluft som kommer från kon när hon ligger och idisslar, säger Michael Holm, chefsforskare på kunskapscentret Seges som tillhör den danska motsvarigheten till LRF.

Siktar på metanhalt på 0,15 promille

Det pågår redan bred forskning kring hur metanutsläppen från kor kan minskas, bland annat genom ändrad utfodring.

En mindre del av forskningen tittar också på om det går att fånga upp den metan som ändå släpps ut. Det metanet skulle då antingen kunna användas till energiproduktion eller brytas ned.

Målet för Serges försök i Danmark är att komma upp i en metanhalt på omkring 0,15 promille i den infångade luften, vilket är en hög halt. För att reducera utsläppen till omgivningen ska gasen därefter ledas genom ett biofilter.

LÄS MER: Metangas från boskap ökar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen