Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 februari

Kostnader för hundattacker ökar i Storbritannien

De senaste två åren ökade kostnaderna för hundattacker på boskap i Storbritannien med 67 procent. Nu uppmanas hundägare att koppla sina hundar.

 Hundägare i Storbritannien uppmanas att koppla sina hundar kring boskap.
Hundägare i Storbritannien uppmanas att koppla sina hundar kring boskap. FOTO: Mostphotos

Kostnaden för hundattacker på boskap rusar i Storbritannien och ligger nu på rekordhöga 1,6 miljoner pund. Nu uppmanas hundägare att göra mer för att förhindra angreppen, skriver Farmers Weekly.

Ökade kostnader

Enligt försäkringsbolaget NFU Mutual har kostnaden för skador efter hundangrepp ökat med 67 procent under de senaste två åren i Storbritannien. Den genomsnittliga kostnaden för en fordran har stigit med över 50 procent till 1 300 pund.

Fler gånger större

I Skottland har kostnaderna för skador som uppkommer i samband med hundattacker mer än fyrdubblats från 11 000 pund år 2015 till 51 000 pund i fjol. Under samma period hade fodringarna i mellersta England nästan fördubblats från 23 000 pund till 44 000.

Alla försäkrar inte

NFU Mutuals specialist på landbygdsaffärer, Tim Price, sa att siffrorna bara var ”en del av hela bilden”, eftersom det inte är alla bönder som försäkrar sin boskap mot liknande händelser.

– Speciellt för småbönder kan hundattackerna vara förödande eftersom det gör stor skada på produktiviteten. Även om försäkringar kan täcka kostnaden för att ersätta dödade djur och behandling av skadade djur, har det en negativ effekt på avelsprogram som kan ta år att komma över, säger han.

6 av 10 släpper hundarna

Försäkringsbolaget menar även att över 80 procent av hundägarna rastar sina husdjur på landsbygden, och över 60 procent låter dem gå lösa. Sju procent av ägarna medgav att deras husdjur har jagat boskap tidigare. Nu uppmanas hundägare att hålla sina hundar kopplade hela tiden när de är runt boskap.

På det svenska försäkringsbolaget Agria har man ingen statistik över hur pass vanligt detta är, då det enligt dem sällan blir ett försäkringsärende i Sverige.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen