Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 oktober 2017

Kostnader för vildsvinskador – miljardsmäll för lantbruket

Skador i lantbruket som orsakats av vildsvin uppgick till hela 1,56 miljarder kronor 2015 enligt en ny undersökning. Det är nästan 1 miljard mer än vad som man tidigare uppskattat kostnaderna till.

FOTO: Mostphotos

1,56 miljarder kronor – så mycket kostande vildsvinen under 2015 för jordbruket. Det visar en ny undersökning som gjorts av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som tidningen Jakt och Jägare rapporterar om.

29 000 kronor i genomsnitt

Undersökningen visar att jordbruksföretag i genomsnitt fått skador upp emot 29 000 kronor på grund av vildsvin.

– Det är en oväntat stor siffra med tanke på vad som tidigare presenterats av SLU:s ekonomer ihop med LRF. Den tidigare uppskattade siffran för vildsvinens skador i jordbruket var cirka 660 miljoner kronor årligen, säger Magnus Andersson, riksviltvårdskonsulenten vid Jägarnas Riksförbund.

Viltsvinen ökar

Värst drabbade är lantbrukarna i Småland, där arrondering och odlingsinriktning bidrar till större kostnader.

Naturvårdsverket konstaterar att viltsvinen ökar i antal och utbredning vilket också bidragit till de ökade skadorna. Just nu genomför de en studie för att undersöka hur skadorna kan minska. Resultatet förväntas blir klart under 2018.

Läs också: Jägareförbundet: Förenkla reglerna för vildsvinskött

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen