Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 december 2018

Köttätandet fortsätter att minska – men svenskt kött ökar

Svenskarnas köttätande fortsätter att minska. Samtidigt ökar efterfrågan på svenskt kött och fågel, enligt Jordbruksverket.

 Köttätandet i Sverige fortsätter att minska, enligt Jordbruksverket.
Köttätandet i Sverige fortsätter att minska, enligt Jordbruksverket. FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Förra året innebar den största årliga minskningen i köttätandet sedan 1990. Konsumtionen har annars kontinuerligt ökat för att sedan 2013 ligga stabilt på runt 87,5 kilo per person.

Den nedåtgående trenden fortsätter i år med en minskning på 2,8 procent, eller 1,8 kilo mindre per person, under årets första nio månader.

Svenska marknadsandelen ökar

Den svenska marknadsandelen för kött (gris, nöt, lamm) och fågel har ökat med 2–6 procent jämfört med samma period förra året. Importen minskar och exporten ökar, visar Jordbruksverkets sammanställning för januari–september.

Hittills i år har produktionen av nöt, gris och lamm ökat med mellan 3 och 4 procent. Produktionen av fågel har däremot minskat med 3,6 procent, men det är en minskning som kommer efter en lång period av konstant ökning.

Sommarens torka minskade köttätandet

Den heta sommaren kan ha påverkat köttförsäljningen negativt.

”Försäljningen av kött minskade enligt många butiker under sommaren till följd av grillförbudet, men konsumtionen sjunker även i ett bredare tidsperspektiv och det går inte att se någon tydlig nedgång just för sommarmånaderna i den statistik Jordbruksverket tar fram”, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare, i ett pressmeddelande.

Sommarens torka har även bidragit till att fler djur slaktats på grund av foderbrist och sämre lönsamhet, vilket kan ge färre födda djur framöver.

LÄS MER: Lång process för att märka kött på krogenLÄS MER: Bonden och handeln kan påverka konsumenternas valLÄS MER: Var femte köper mer svenskt kött

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen