Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 december 2017

Köttlik veganfärs till danska butiker

En vegansk färs som ska smaka som kött ska nu lanseras i 600 butiker i Danmark.

 Snart kan vegoburgaren smaka kött.
Snart kan vegoburgaren smaka kött. FOTO: Mostphotos

Den veganska färsen, som sägs ska smaka som kött, saluförs nu av det Orklaägda Naturli foods i danska matbutiker. Det skriver Food supply, och citerar den danska tidningen Politiken.

Ska likna köttfärs

Färsen är gjord för att så långt som möjligt efterlikna köttfärs, likt produkterna från de amerikanska företagen Impossible burger och Beyond meat.

Detta görs genom att vete och soja används för struktur och proteininnehåll, rödbeta för köttfärg, kokosolja för fett samt en blandning av mandlar, tomat och karljohansvamp för att ge färsen en mer ”köttig” smak. Utöver dessa ingredienser tillkommer ett antal stabiliserande tillsatser.

”En världssensation”

Enligt Dansk Vegetarisk Forenings generalsekreterare, Rune-Christoffer Dragsdahl, är produkten först att ha samma användningsområde som konventionell köttfärs samtidigt som den har ungefär samma prisklass (25 danska kronor för 400 gram) som köttet.

– Det är i våra ögon en världssensation, säger han till Politiken.

Målet 5 procent

I början av januari kommer produkten ut i de 600 butikerna inom kedjorna Netto, Bilka och Føtex och de ska placeras intill den animaliska köttfärsen.

Det långsiktiga målet är att den veganska färsen ska ta 5 procent av den danska marknaden för köttfärs och nästa år är målet att sälja 300 ton av den.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen