Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 juli 2018

Kraftfoder kan lindra foderbristen

Alternativa kraftfoder kan användas tillsammans med en mindre mängd grovfoder och ges till nötkreatur, mjölkande, växande och dikor för att få grovfodret att räcka längre.

 Det är viktigt att så tidigt som möjligt se över sin foderstrategi till alla djurgrupper.
Det är viktigt att så tidigt som möjligt se över sin foderstrategi till alla djurgrupper. FOTO: Linda Grimstedt

Med hjälp av kraftfoder kan man ge låga grovfodergivar och få en bra produktion och vomfunktion hos korna trots grovfoderminskning. Att tidigt hushålla med reserverna kan vara en viktig strategi för att undvika grovfoderbrist under senare delen av säsongen.

– Nu är det oerhört viktigt att lantbrukare inventerar och analyserar grovfodret på sin gård för att få fodret att räcka så länge som möjligt, säger Kristin Norén försäljningschef Nötfor.

”Viktigt att inte ta överilade beslut”

Lantmännen har informerat om kraftfodret på LRF-möten, i direktutskick och till alla rådgivningsorganisationer. Även på Facebook och Lantmännens digitala portal LM2 finns information om kraftfoder. Alla kanaler är viktiga för att nå ut menar Lars Hermansson, branschutvecklare på Lantmännen.

– Många har kanske under sommaren grubblat och funderat över att trappa ner eller till och med lägga av. Men det är viktigt att i ett sådant här läge inte ta överilade beslut utan försöka hitta lösningar.

”Ta kontakt med säljare eller rådgivare”

Lantmännens kraftfoder innehåller protein, stärkelse, fett och fiber för att vommen ska fungera bra och många lantbrukare har frågor om fodrets funktion och hur man kan använda det.

– Vi uppmanar lantbrukarna att ta kontakt med sin säljare eller rådgivare för att hitta individuella lösningar utifrån gårdens förutsättningar. Det är a och o att har en bra dialog med sin säljare i en sådan här situation, säger Kristin Norén.

”Viktigt att prioritera”

Förutom möjligheten att ge kompletterande kraftfoder är det viktigt att ta till vara på halm och helsäd.

– Det är viktigt att prioritera och använda det högkvalitativa fodret så smart som möjligt – att ge ensilage till de högmjölkande korna och komplettera med halm till de som producerar mindre. Om man tar till vara på halm och helsäd kan man göra fodergivar på förhållandevis lite grovfoder, säger Lars Hermansson.

LÄS MER: ALLT OM FODERBRIST PÅ LAND LANTBRUKS SAMLINGSSIDA

Relaterade artiklar

Till toppen