Kraftig ökning av resistenta campylobacter i brittisk kyckling
Färsk kyckling i brittiska butiker har rekordhöga nivåer av antibiotikaresistenta campylobacter. Det visar nya siffror från brittiska livsmedelsverket, Food Standards Agency.
Myndigheten, som tagit över 4 000 prover på färsk kyckling uppfödd i Storbritannien, rapporterar om en ”signifikant ökning” av resistenta campylobacter de senaste 10 åren, skriver The Guardian.
Av proverna som innehöll campylobacter jejuni eller campylobacter coli visade ungefär hälften på resistens mot bredspektrumantibiotikan ciprofloxacin som används vid behandling av svår campylobacterinfektion.
LÄS MER: SLU får FN-uppdrag att sprida svensk antibiotikamodell
I Storbritannien insjuknar omkring 280 000 människor av campylobacter varje år och 100 personer avlider. En person som smittats av campylobacter kan få hög feber, blodig avföring och magsmärtor. Man kan även drabbas ledbesvär och blodförgiftning.
Läkare har länge varnat för att resistenta bakterier är ett av de största hoten mot människors hälsa. Över hälften av den antibiotika som används i världen i dag ges till lantbruksdjur, inte sällan till hela besättningar i förebyggande syfte, skriver The Guardian.
LÄS MER: Sverige kräver förbud mot antibiotika i gruppbehandling
Av den anledningen vill bland annat Sverige stoppa antibiotikabehandling till grupper av djur.
”I EU används i genomsnitt cirka 90 procent av all antibiotika för att behandla grupper av djur och 10 procent för individuell behandling. I Sverige är siffrorna de omvända. Vill vi få bukt med onödig och slentrianmässig antibiotikaanvändning är det här vi måste täppa till”, har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tidigare kommenterat frågan.
LÄS MER: Allt fler brittiska jättefarmerLÄS MER: Stora skillnader i antibiotikaanvändning i EuropaLÄS MER: Trenden bryts i EU – djur får mer antibiotika
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.