Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 juli 2018

Kraftigt sänkt skörd i Tyskland

Extremväder sänker den tyska spannmålsskörden med 4,5 miljoner ton.

– Vi får återigen en skörd som ligger långt under genomsnittet. Det konstaterar Joachim Rukwied, ordförande för det tyska bondeförbundet DBV, i ett pressmeddelande.

FOTO: Mostphotos

Årets tyska spannmålsskörd uppskattas till 41 miljoner ton, 4,5 miljoner ton lägre än förra årets skörd som även den var under femårsgenomsnittet på 47,9 miljoner ton.

– Vädret har i vissa delar av Tyskland varit en verklig utmaning det här året. Efter ett vått vinterhalvår följde en kall start på våren. I april var våren för varm och alldeles för torr. Den väderförändringen har kraftigt stressat många odlingar, säger Joachim Rukwied.

Värmerekord i maj

Torkan och värmen har fortsatt, framför allt i norra och östra delarna av landet. April och maj slog värmerekord och skurar har inte kunnat lindra torkan. Tvärtom har kraftiga lokala regn ibland orsakat massiva skador på grödorna. Värmen ledde till att höstkornet brådmognade och tröskades exceptionellt tidigt i år. På vissa ställen har lantbrukare inte skördat alls på grund av torkan, utan hackat grödan direkt.

LÄS OCKSÅ: Årets skörd riskerar bli den sämsta sen 1992

Vissa grödor kan återhämta sig

Grödor som potatis, sockerbetor och majs skulle enligt BDV fortfarande kunna återhämta sig en del med regn och bevattning. Men majsen visar redan tecken på att lida märkbart av torkan.

DBV varnar för att de låga skördarna och otillfredställande priser spannmålspriser kommer att försätta de tyska jordbrukarna i en svår ekonomisk situation.

LÄS MER: Hundratals hör av sig för att beställa importfoderLÄS OCKSÅ: Vete når högt pris – effekt av torkan (PREMIUM)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen