Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juli 2018

KRAV lättar på foderregler i torkan

KRAV beslutar om en tillfällig förändring av reglerna så att särskilt foder kan ges till ekodjur, som en följd av torkan och foderbristen.

 Paula Quintana Fernandez, marknads- och regelutvecklare inom lantbruk på KRAV.
Paula Quintana Fernandez, marknads- och regelutvecklare inom lantbruk på KRAV. FOTO: KRAV/Istock

På grund av torkan och värmen och den efterföljande foderbristen så gör KRAV en tillfällig regeländring för vilket grovfoder som får ges till KRAV-certifierade djur.

– Vi har fått signaler om kris från många lantbrukare, som beror på foderbristen. Därför inför vi tillfälligt ändrade regler, säger Paula Quintana Fernandez, marknads- och regelutvecklare inom lantbruk på KRAV.

Kan bevilja undantag

Ändringen görs i enlighet med gällande ekoförordningar om att det vid särskilda katastrofsituationer, såsom den rådande torkan är möjligt att bevilja undantag. KRAVs regeländring gäller fram till 1 juni 2019, för att täcka in hur torkan kan påverka kommande stallsäsongs foderläge.

– I första hand ska man utnyttja alla de möjligheter som finns inom KRAV-regelverket, till exempel att lägga om mark och använda karensfoder. Det finns ett antal möjligheter som man måste bocka av att man har försökt uppfylla innan man kan utnyttja den tillfälliga regeln, säger Paula Quintana Fernandez.

Kräver en ansökan

Den tillfälliga regeländringen handlar om att man antingen kan använda EU-ekologiskt foder eller konventionellt foder, ifall detta beviljas efter ansökan till Jordbruksverket.

– Det viktiga är att de som har problem eller kan få det ser över möjligheterna och ansöker. Då måste man beskriva vad man har gjort och hur man försökt gå tillväga, säger hon.

Har ni fått många samtal från drabbade lantbrukare i torkan?

– Ja, både samtal och mejl. Många vi har talat med, när vi har närvarat vid Borgeby, Slätte och Brunnby har talat om foderbristen.

Det stora bekymret är konsekvenserna av foderbristen, att behöva ta bort djur eller i värsta fall att djuren kasseras och inte ens kan användas som kött, säger hon.

– Det finns så klart en stark vilja att behålla sina djur och kunna utfodra dem. Det är väldigt mycket hjälpsamhet och utbyten, exempelvis i Facebook-grupper som Foderhjälpen 2018, både från dem som har markplättar och de som behöver foder.

Så här skriver KRAV om regeländringen:

”Vi har infört en tillfällig regeländring som gäller vid foderbrist som beror på extremt väder och torka. Ändringen innebär att den som inte kan få tag på KRAV-certifierat grovfoder kan ge djuren EU-ekologiskt grovfoder, och KRAV tillåter även konventionellt grovfoder efter beslut om undantag från Jordbruksverket (se regel 5.1.9.7).”

Källa: Krav

Kravs regler finns tillgängliga här.

LÄS OCKSÅ: KRAV oftast inte dyrare för kommuner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen