Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 maj 2018

Krav på att regeringen agerar i Molstabergfallet

Molstabergs rovdjursstängsel har nu godkänts av Länsstyrelsens besiktningsmän. Samtidigt har över 2900 personer skrivit på en namninsamling där man kräver att regeringen agerar och beordrar Länsstyrelsen att godkänna skyddsjakten.

FOTO: Arkiv/Mostphotos

”Nu får det vara NOG! Vi KRÄVER härmed att regeringen kliver in och beordrar länsstyrelsen i Stockholms län att godkänna skyddsjakt. NU!” – Så står det i brevet som undertecknats av närmare 3000 personer (2925 i skivande stund) med anledning av händelserna vid gården Molstaberg.

”Helt oacceptabelt”

”Det är inte rimligt att en matproducent ska behöva lägga ner sin produktion. Det är inte rimligt att enskilda djurägare ska behöva ta den enorma kostnaden för det statens vilt ställer till med. (…) Vi har en livsmedelsstrategi, vi har mål om biologisk mångfald och att hålla öppna landskap. Detta strider mot länsstyrelsens arbete med att bevara landets kulturlandskap. Att låta enstaka vargar helt slå ut en hel produktion på det här viset är orimligt. Helt oacceptabelt.”, skriver man i uppropet.

60 får dödade

Den senaste veckan har gården haft två angrepp av varg och förlorat nästan 60 får. Trots det har Länsstyrelsen i Stockholm avslagit ansökan om skyddsjakt på varg då man ansett att ägarna inte gjort tillräckligt för att skydda sina djur. Länsstyrelsens beslut har fått gården att bestämma sig för att lägga ner sin verksamhet, vilket fått många att reagera.

Stängslen nu godkända

Under onsdagen godkände Länsstyrelsens besiktningspersonal de rovdjursstängsel som nu satts upp.

– Om det skulle ske ett nytt vargangrepp i de hagar där man nu har fungerande rovdjursavvisande stängsel, så är det omständigheter som skulle ha stor påverkan i prövningen av en ansökan om skyddsjakt, säger länsstyrelsens presstalesman Jonas Johansson till ATL.

I början på nästa vecka ska man bestämma om huruvida Länsstyrelsens beslut ska överklagas eller ej.

Läs mer: Efter beslutet: Molstaberg lägger nerLäs mer: Länsstyrelsen vägrar besluta om skyddsjakt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen