Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 maj 2019

Krävs dubbelt så mycket regn som normalt

Grundvattengeologen Bo Thunholm menar att det skulle behövas dubbelt så mycket regn som normalt de närmaste månaderna för att få upp grundvattennivåerna.

– Nej, det här ser inte bra ut.

 Grundvatten april månad.
Grundvatten april månad.

– Grundvattennivåerna är riktigt låga, under det normala, i stora delar Götaland och Svealand, säger Bo Thunholm som är grundvattengeolog på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Efter den extrema torrsommaren förra året var nivåerna rekordlåga. under 2019 var januari och februari ganska bra och det kom hyfsat med regn och snö, men sedan slutet av i mars och hela april har det varit torrt i Götaland och Svealand.

Tidig växtlighet förvärrar

I år har växtligheten kommit igång ovanligt tidigt. Vilket gjort att de spirande växternasugit upp all nederbörd innan vattnet hinner ner till grundvattenmagasinen.

– Nu krävs det mycket nederbörd, snart, för att de ska bildas grundvatten. Inget är omöjligt, förstås, men det ser dåligt ut, säger Bo Thunholm.

Krävs dubbelt så mycket som normalt

Mycket betyder, mellan tummen och pekfingret, dubbelt så mycket som normalt under de närmaste månaderna, gärna i kombination med kallt väder så avdunstningen är så liten som möjligt, enligt Bo Thunholm.

Just nu sjunker nivåerna i grundvattenmagasinen, även om det ser bättre ut i Norrland.

Svårt för lantbrukare med egna vattentäkter

För lantbrukare kan det bli tufft enligt Bo Thunholm.

– De som har egna vattentäkter kan, om vi har fortsatt otur, drabbas av sinande brunnar, säger Bo Thunholm.

Risk för salt vatten i brunnar

I värsta fall kan saltvatten tränga in i borrade brunnar. Det salta vattnet kommer normalt inte upp eftersom sötare grundvatten är lättare och flyter ovanpå. Men vid låga nivåer och stora uttag är risken större att det salta vattnet kommer in i brunnen. Då kan det dröja länge innan brunnen blir bra igen.

LÄS MER: Nationell varning väntar om grundvattennivåernaKrisläge för grundvattennivåer i landet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen