Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 september 2019

Krävs ekonomiska muskler för att få rätt till ersättning

ÖSTAD

Genom att kunna ligga ute med en halv miljon kronor har Östads stiftelse klarat av att driva målet som ger ersättning för vattenskyddsområdet.

 Pumpstationen som förser Sjöviks samhälle med dricksvatten ligger alldeles i närheten av den gård som arrenderar marken av Östads stiftelse.
Pumpstationen som förser Sjöviks samhälle med dricksvatten ligger alldeles i närheten av den gård som arrenderar marken av Östads stiftelse. FOTO: Daniel Strandroth

Östads stiftelse har funnits sedan 1774 och äger 5 200 hektar skogs- och jordbruksmark i fyra västgötska kommuner. Överskottet går till utbildning inom de gröna näringarna.

För förvaltaren Thore Alströmer, sjunde generationen i familjen som förestår stiftelsen, var det en självklarhet att driva krav på ersättning när bestämmelserna för vattenskyddsområdet hindrade användandet av kemiska växtskyddsmedel.

Kommunen ville inte göra upp

– Vi frågade Lerums kommun om vi kunde sätta oss ned och göra upp men fick veta att det inte var aktuellt. Då anlitade vi en advokat som var övertygad om att vi hade rätt till ersättning, säger Thore Alströmer.

 För Thore Alströmer, förvaltare av Östads stiftelse, var det en självklarhet att stiftelsen skulle ha ersättning när villkoren för brukandet av marken ändrades.
För Thore Alströmer, förvaltare av Östads stiftelse, var det en självklarhet att stiftelsen skulle ha ersättning när villkoren för brukandet av marken ändrades. FOTO: Daniel Strandroth

Men bara anlitandet av juridisk expertis har kostat nästan 500 000 kronor, pengar som stiftelsen visserligen nu får tillbaka men har varit tvungen att ligga ute med. Då är kostnader för eget arbete oräknade.

Stort intresse för målet

– Det är inte säkert att en privatperson hade kunnat göra samma sak och det är en brist i systemet, menar Thore Alströmer.

Intresset för målet har varit stort och Thore Alströmer har under resans gång blivit kontaktad av åtskilliga företrädare för framför allt större egendomar på olika håll i landet.

Ofrivillig omställning

Östads stiftelse är med 27,7 hektar största markägare inom vattenskyddsområdets primära zon. På marken ligger den pumpstation som förser Sjövik, ett samhälle med cirka 900 invånare vid sjön Mjörn, med dricksvatten.

De nya bestämmelserna har tvingat arrendatorn att ställa om till ekologisk produktion. För att underlätta övergången har stiftelsen sänkt arrendet.

Arrendatorn driver egen process

– Denna arrendator är jätteviktig för oss för jag vet ärligt talat inte vem som annars skulle vilja bruka marken. Vi har redan problem på andra håll med marker som växer igen, säger Thore Alströmer.

Arrendatorn driver en egen process mot Lerums kommun angående kompensation. Land Lantbruk har varit i kontakt med familjen som medan processen pågår inte vill ge några kommentarer.

Läs mer: Markägare får 1,5 miljoner i ersättning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen