Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 februari 2018

Kretsloppet viktigt för Gårdsfisk

Gårdsfisk, en av Sveriges modernaste fiskodlingar har produktion i en gammal Skånelänga i Tollarp utanför Kristianstad. Hållbarhet och en levande landsbygd är grundpelare i företaget.

 Johan Ljungquist och Mikael Olenmark.
Johan Ljungquist och Mikael Olenmark. FOTO: RICKARD NILSSON

Det startades 2013 av marinbiologen Johan Ljungquist och vattenresursingenjören Mikael Olenmark.

Tropiska fiskar

Efter en omfattande ombyggnation av den gamla gården, med bland annat byte av tak och installation av hela det slutna systemet, inleddes odlingen av de tropiska fiskarna afrikansk ålmal och tilapia. Gårdsfisk säljer dem under varumärkena clarias respektive rödstrimma.

Kretsloppstänk

Cirka 95 procent av vattnet återanvänds med hjälp filter. Det som fastnar i filtren går ut i en damm och blir högvärdig gödsel.

– Det är detta som är kretsloppsloppstänket i vår anläggning och därför fungerar fiskuppfödning som ett perfekt komplement för jordbrukare som har användning för gödseln. Miljöpåverkan blir minimal, förklarade Johan Ljungquist i en intervju när Land Lantbruk besökte odlingen 2016.

Samma år fick Gårdsfisk ta emot Coops utmärkelse Änglamarkspriset och en check på 100 000 kronor.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen