Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 november 2018

Krisläge för grundvattennivåer i landet

Enligs SGU är grundvattennivåerna fortsatt kritiskt låga, speciellt för de med egen brunn och jordbrukare med egen vattenförsörjning.

 Krisläge för grundvattennivån.
Krisläge för grundvattennivån. FOTO: rvimages

Grundvattennivån är fortsatt låg, enligt Sveriges geologiska undersöknings (SGU) grundvattenrapport för november. Den torra sommaren och torra hösten gör situationen kritisk. Inte minst för dem med egen brunn samt jordbrukare med egen vattenförsörjning, rapporterar Dagens Nyheter.

Grundvattennivån i mindre vattenmagasin är under den normala för årstiden i stora delar av landet. På en del platser har den lägsta nivån hittills för november uppmätts.

Även i stora magasin där kommuner hämtar vatten är nivån under det normala i nästan hela landet. Nu behövs en ordentlig nederbörd före vintern, enlig Fredrik Theolin, grundvattenexpert på SGU.

– När det väl blir kallt och det blir snö bildas det inget nytt grundvatten förrän det smälter på våren och ska depåerna fyllas på så måste det regna innan det faller snö, säger han till tidningen.

LÄS MER: Grundvatten under normalnivåLÄS MER: Grundvattnet ska säkras med nya metoder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen