Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 september 2018

Krismöte om afrikansk svinpestutbrott i Kina

Två nya utbrott av afrikansk svinpest i Kina har lett till att FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, kallat till ett pågående krismöte i Bangkok.

 Oron är mycket stor för att den afrikanska svinpesten kommer att sprida sig i Asien.
Oron är mycket stor för att den afrikanska svinpesten kommer att sprida sig i Asien. FOTO: Mostphotos

Oron är mycket stor för att den afrikanska svinpesten kommer att sprida sig i Asien när det land som har hälften av världens grisproduktion på kort tid drabbats av åtta utbrott i sex provinser.

Enligt Agra Europa har FAO samlat experter från Japan, Sydkorea, Thailand, Vietnam och Kina till mötet. Även representanter för grisnäringen är med på det tre dagar långa mötet.

FAO ser mycket allvarlig på spridningen av sjukdomen i Kina. Åtta olika besättningar har drabbats, det är mer än 100 mil mellan dem. Totalt har 40 000 grisar avlivats på en månad.

LÄS MER: Afrikansk svinpest i Kina

På mötet diskuterar man hur sjukdomen ska kunna stoppas och man tar också del av erfarenheter från Europa.

”Det är mycket viktigt att förstå hur viruset har spridit sig genom åren hos tama grisar och vildsvin i andra delar av världen så att vi kan bestämma om och vidta rätt handlingsåtgärder i den här regionen Juan Lubroth, FAO:s chefsveterinär.

Det finns också en oro för att det handlar om fler utbrott i Kina, men att de inte blivit rapporterade.

LÄS MER: Jordbruksverket varnar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen