Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 augusti 2018

”Krispaketet kommer inte att rädda någon från konkurs”

För lite, men bättre än inget. Så kan reaktionerna på regeringens krispaket till torkdrabbade bönder sammanfattas.

– Det är en droppe i havet. Saab fick 6 miljarder i krisstöd när det gick dåligt för dem. Lantbruket genererar fler jobb än vad Saab gjorde på den tiden. Som perspektiv, säger mjölkbonden Annie Svensson, Valdemarsvik.

 Annie Svensson, Stora Ljungbo, Valdemarsvik, räknar med att torkan kostar henne runt en miljon kronor och tror att krispaketet kan ge gården ett stöd på 60 000 kronor.
Annie Svensson, Stora Ljungbo, Valdemarsvik, räknar med att torkan kostar henne runt en miljon kronor och tror att krispaketet kan ge gården ett stöd på 60 000 kronor. FOTO: Privat

För Annie Svensson gör det utlovade stödpaketet ingen större skillnad. Hon har 100 mjölkkor. Gården, Stora Ljungbo, omfattar cirka 200 hektar, mestadels vall.

– Jag räknar med att det här året kostar en miljon extra, säger hon.

I den summan räknar hon in bland annat ökade kostnader för foder, kor som inte blir dräktiga eller har kastat på grund av värmen och inköp av strö och torv eftersom all halm måste gå till foder.

– De har tappat i mjölk, ungefär fem kilo i snitt per dag. Gånger hundra. Det är 500 kilo, säger Annie Svensson.

Med det som bakgrund tycker hon att regeringens stödpaket är för litet. Själv har hon räknat ut att gården kan få cirka 60 000 kronor.

– Jag tycker att det kunde ha varit i stil med Saabs krispaket. De kunde ha gett oss 6 miljarder också, så viktig som vår bransch är.

Ändå hade Annie Svensson räknat med mindre.

– Jag trodde inte vi skulle få över 10 000, så förväntningarna var lägre än utfallet.

”Väldigt lite”

Anders Berg, i Trädet, söder om Falköping, har 130-140 mjölkkor. Gården har en omsättning på 9-10 miljoner och även om han skulle få maxbeloppet på 150 000 kronor, täcker det inte mycket av de extra kostnader som torkan för med sig.

– För vår del är det väldigt lite, men det är bättre än inget, säger han och fortsätter:

 ”För lite, men bättre än inget”, menar mjölkbonden Anders Berg, Trädet, Falköping.
”För lite, men bättre än inget”, menar mjölkbonden Anders Berg, Trädet, Falköping. FOTO: Privat

– Man får tyvärr inte tag i mer foder för det. Allt är borta. Det finns inget att köpa. Jag tror det är likadant över hela landet.

För honom kommer slakten att bli det största problemet, att gården inte får iväg djuren i tid.

– Jag får inte leverera förrän vecka fyra. För varje månad kalvar det in ungefär fem kvigor och då måste man nästan bli av med fem kor, som det ser ut nu så blir jag inte det.

Inte slakta ut

I Dalby utanför Lund jobbar köttbonden och ordföranden i Skånes Nötköttsproducenter, Camilla Hansson, som bäst på att hitta foder till de 400 djur, varav 170 dikor, som hon och sambon gemensamt har. Alla beten är helt bruna.

– Vi försöker hitta nya idéer. Det absolut sämsta är att slakta ut. Det är ingen lösning för framtiden, men vi kan bli tvungna att göra det för att vi inte får tag på foder. Det är ett väldigt, väldigt tufft läge.

 ”Det behövs mer, men jag är inte negativ”, säger köttproducenten och Camilla Hansson, Dalby, utanför Lund.
”Det behövs mer, men jag är inte negativ”, säger köttproducenten och Camilla Hansson, Dalby, utanför Lund. FOTO: Privat

Hon konstaterar att 150 000 kronor kanske motsvarar kostnaden för gårdens fördyrade inköp av halm, men inte täcker utgifterna för foderinköp.

– Man får ta det för vad det är. Det kommer inte att rädda någon från konkurs, men det är alltid positivt att socialdemokraterna och miljöpartisterna har öppnat ögonen.

LÄS MER: 1,2 miljarder i krispaket till torkdrabbade bönderRegeringens krispaket väcker reaktioner: ”Det krävs mer”Kerstin Davidson: ”Nu måste fler aktörer hjälpa till”Drabbad lantbrukare välkomnar krispaket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen