Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 november 2018

Krisstöden börjar betalas ut på fredag

På fredag kan de bönder som fått sin ansökan om första delen av krisstödet godkänd börja vänta på pengar.

 Torra sommarmarker i Järvsö, Hälsingland.
Torra sommarmarker i Järvsö, Hälsingland. FOTO: Stephanie Cassel Kristofers

Nu på fredag, den 30 november, börjar Jordbruksverket att betala ut den första delen av krisstödet till bönder som drabbades av sommarens torka.

Pengarna, 460 miljoner kronor för 2018, ska fördelas på lantbrukare med kor och får. Det är en del av det krispaket som regeringen lade fram i somras för 2018 och 2019 på totalt 1,2 miljarder kronor.

Läs mer: Riksdagen klubbar krisstöd till djurbönder

– Det känns bra att första delen av det nationella stödet börjar betalas ut som planerat. Jordbruksverket har fått en hel del kritik för sena utbetalningar i andra sammanhang, men här visar myndigheten på bra handläggning tillsammans med länsstyrelserna, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.

Många sökte

Jordbruksverket bedömde att cirka 13 500 lantbrukare är berättigade till stödet och av dem var det 13 105 lantbrukare som ansökte om den första delen av torkstödet. Av dem får, enligt LRF, 12 833 lantbrukare nu sina utlovade pengar i form av 428,50 kronor per djurenhet men ett maximalt belopp på 150 000 kronor.

Läs mer: LRF: Krisstödet inte perfekt men bra nogLäs mer: Torkstödet blir 2 700 kronor per kubikmeter bränsle

Under handläggning

Av de 400 miljonerna betalas 399,5 miljoner ut nu, och de resterande 500 000 kommer när länsstyrelserna är färdiga med handläggningen.

– Det handlar om ärenden där överlåtaren av stödet inte har sökt men övertagaren har gjort det. För att övertagaren ska få betalning måste länsstyrelsen fördela de djur som han tagit över från överlåtarens nötkreatursansökan. Krisstödet kommer till dessa lantbrukare när väl överlåtelserna är klara, säger Lars-Erik Lundqvist på LRF.

Läs mer: LRF i riksdagen: ”Skynda på med det andra krispaketet”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen