Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 november 2013

Kristina Yngwe satsar på politisk karriär

När LRF Ungdomen håller stämma nästa år väljer Kristina Yngwe att kliva av ordförandeposten. Istället satsar hon på en politisk karriär.

Kristina Yngwe väljer att inte ställa upp för omval på LRF Ungdomens stämma i mars nästa år. Beslutet fattade hon i slutet av oktober.
Kristina Yngwe väljer att inte ställa upp för omval på LRF Ungdomens stämma i mars nästa år. Beslutet fattade hon i slutet av oktober. FOTO: Linda Grimstedt

Efter fem år i LRF Ungdomens styrelse och tre år som dess ordförande kliver Kristina Yngwe åt sidan. I stället vill hon att någon annan får chansen på posten.

– Det jag inte har lyckats driva fram får någon annan ta över och göra. Jag håller också på att gå in i politiken och det känns viktigt att LRF står som en opolitisk organisation, säger hon.

I provvalet inför Centerpartiets EU-parlamentsval nästa vår kom hon trea och valberedningen har satt henne som nummer två på partiets lista. Var hon slutligen hamnar på den är inte färdigt än men hon hoppas på att nå ända till Bryssel.

– Jag vill gärna hamna i utskottet för jordbruk och landsbygd och driva frågor för de gröna näringarna och landsbygden. Jag vill att vi får ett bra system som gynnar aktiva lantbrukare som inte låser fast produktionen i något gammalt, utan det ska vara jordbrukspolitik som stärker lantbrukarna och ser till att de får förutsättningar för en bra produktion.

Om det inte blir EU planerar hon att kandidera till riksdagen.

– Jag känner att jag har suttit på utsidan. Nu har jag blivit nominerad och fått förtroende att påverka politiken och då vill jag ta chansen. Man får ta ansvar för att påverka och nu har jag fått möjligheten. Jag har insikt i Europapolitiken och inrikespolitiken och jag har kontaktnätet.

Under sin tid som ordförande har hon bland annat upplevt LRF Ungdomen i Norrbottens krav på Anders Källströms avgång efter att Qibbla Hala vann priset som Årets uppstickare. Även en omdiskuterad debattartikel om gårdsstödet tillsammans med Folkpartiets Birgitta Ohlsson rörde om i debatten.

– Det var intressant. Jag hade inte varit ute i debatten på det sättet innan så det var en ny upplevelse. Sedan finns det även en massa andra händelser och aktiviteter som jag kommer att komma ihåg.

En ungdomsstyrelse tycker hon ska vara aktiv i debatten och lite av en blåslampa för riksstyrelsen.

– I vissa frågor har vi olika synpunkter men det har varit en bra relation.

Har förbundsstyrelsen lyssnat på LRF Ungdomen?

– Ja, det tycker jag. Exempelvis föryngringsfrågan har vi drivit och det har förbundsstyrelsen tagit in i LRF:s verksamhet. På vår stämma riktade vi kritik mot tidningen Land och tyckte att man borde kunna få välja bort tidningen och det diskuteras nu. Sedan är det svårt att utvärdera påverkansarbete men det känns som att de lyssnar på oss och ser det som värdefulla inspel.

Hennes råd till nästa ordförande är att inte springa på alla bollar.

– Det är lätt att man blir uppslukad och tackar ja till allting. Fundera igenom vad du vill och delegera till folk. Ska man orka i längden är det bra att dela på bördorna. Annars är det bara att köra på och inte bry sig så mycket om vad folk tycker och tänker, utan bara göra det som känns bra.

LRF Ungdomens stämma hålls på Sånga Säby 5-6 mars 2014.

Relaterade artiklar

Till toppen