Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 mars 2018

Kritik mot förslag om föräldraledighet

Ett nytt förslag för föräldraförsäkring är ute på remiss som ska öka jämställdheten. Såväl LRF som lantbrukare anser dock att regeringen missar jordbrukets förutsättningar.

 Det är för svårt för lantbrukare att ta föräldraledigt, tycker LRF.
Det är för svårt för lantbrukare att ta föräldraledigt, tycker LRF. FOTO: Mostphotos

I höstas tog regeringen emot ett slutbetänkande från Utredningen om en modern föräldraförsäkring. Tanken är att föreslå åtgärder för att öka jämställdheten på arbetsmarknaden. Men de förslag som läggs fram gynnar inte jämställdheten för lantbrukarna, enligt Sveriges Radio P1 Morgon.

Väljer bort föräldraledighet

Män i lantbruket tillhör den grupp som tar ut minst föräldradagar, enligt Försäkringskassan. En av dem som har tvingats göra det är mjölkbonden Andreas Dackerud, som har tre barn på förskola och skola och han var bara hemma de första tio dagarna.

– Jag har inte kunnat ta ut någon längre period, utan min fru tog ut största delen, ett år. För alla tre barnen började vi med förskola tidigt för att hon skulle kunna komma ut och jobba, säger han till Sveriges Radio P1 Morgon.

Eftersom han har arbetat mer än heltid hade han behövt anställa flera personer för att ersätta honom.

Utredningen som regeringen tog emot vill ändra åldersgränser och fördelning av föräldradagarna över tid, samt skjuta till flera reserverade dagar, där fem månader ska reserveras per förälder, samt utöka vilka familjekonstellationer som kan använda föräldrapenning.

Missar lantbrukare

Enligt LRF så missar regeringen lantbrukare i sitt jämställdhetsarbete. Enligt LRF finns 100 000 jordbrukare i Sverige, i åldrar där det är aktuellt med barnafödande.

Anders Johannesson, expert på företagsvillkor på LRF, vill se mer jämställdhet när det gäller att man ska dela på dagar. LRF efterlyser en modell för att ta ut föräldradagar i lantbruket som i högre utsträckning passar lantbrukarnas förutsättningar, samt kritiserar bland annat att flera dagar ska öronmärkas för en förälder.

Om att lantbrukare slutar för att de inte får familj och företag att gå ihop, säger han:

– Det ska inte behöva vara på det sättet. Sverige borde kunna försörjas med mat och man ska inte behöva välja bort det här, säger han till Sveriges Radio.

Svårt ge undantag

Teresa Carvalho (S), ledamot i socialförsäkringsutskottet säger att hon förstår och respekterar de problem som kan finnas, men säger samtidigt att det är svårt att ge undantag inom ramen för socialförsäkringen.

– Efter remissrundan kommer vi att titta på alla förslag och synpunkter, och det är därför vi har en bred remissrunda. Jag tror dock att det blir svårt, bland annat på grund av problem med gränsdragningar, att ge undantag till vissa grupper, säger hon till Sveriges Radio.

Relaterade artiklar

Till toppen