Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juni 2019

Kritik mot Hälsingestintans hantering av konkursen

Slakteriföretaget Hälsingestintans styrelse såg konkursen komma. Men bolaget fortsatte att ta emot slaktdjur - trots att det inte fanns pengar att betala för köttet med. Bolaget får nu skarp kritik för hur man hanterat konkursen.

 Hälsingestintans mobila slakteri rullade in i det sista.
Hälsingestintans mobila slakteri rullade in i det sista. FOTO: Mikael Ljungström

Det mobila slakteriet Hälsingestintan gick i konkurs i slutet av maj. Företagets mobila slakteri åkte runt i Skåne och tog emot djur ända till konkursdagen.

– De var här hos mig och slaktade samma dag och avbröt arbetet mitt i, säger en lantbrukare som vill vara anonym.

Banken får betalt först

Han får inget betalt för sina djur. Alla tillgångar, även köttdjur som Hälsingestintan inte hunnit betala för, säljs nu för att klara bolagets skulder. Som Land Lantbruk tidigare rapporterat är det banken som lånat ut pengar som får betalt först. Bönderna får vara med och dela på det som – kanske -blir över.

Får noll betalt

Bo Jönsson, lantbrukare i Skåne, lämnade in 32 djur till slakt ett par veckor före konkursen. Han skulle ha fått cirka 700 000 kronor i betalning. Nu får han troligen noll.

– Det är klart att styrelsen visste vad som skulle ske. Jag tror det här var planerat i förväg, säger Bo Jönsson.

”Borde avvecklat på ett snyggt sätt”

Hälsingestintan borde självklart ha slutat ta emot djur så fort styrelsen insåg att konkursen var nära och att det inte fanns medel att betala med, tycker de köttbönder som förlorat stora pengar på konkursen.

Jörgen Klasson, Värnamo, går miste om 500 000 kronor. Nu vet han inte ens om han klarar gården.

– Jag är så arg att jag knappt kan prata om detta. Det är några av Sveriges rikaste människor som ägt Hälsingestintan som gör så här. Självklart borde de ha avvecklat på ett snyggt sätt.

Förlorar miljoner

Tjalles Liv & Slakt AB i Hörby förlorar nära två miljoner kronor. En lantbrukare som vill vara anonym förlorar över en miljon kronor, andra vill inte säga hur mycket.

Anders Holm förlorar 692 000 för 37 djur.

– Styrelsen för bolaget slår stenhårt undan benen för svenska lantbrukare, säger Anders Holm.

 Carl-Henrik Ekstrand är en av lantbrukarna som drabbats när Hälsingestintan gått i konkurs.
Carl-Henrik Ekstrand är en av lantbrukarna som drabbats när Hälsingestintan gått i konkurs. FOTO: Privat

”Ser det som stöld”

Och Carl-Henrik Ekstrand, köttbonde i Skåne, tvingades till och med köpa tillbaka sina egna djur. Konkursförvaltaren var på väg att rea ut köttet för att bli av med det så Carl-Henrik Ekstrand köpte tillbaka det.

– Att fortsätta ta emot djur fast styrelsen vet att de inte kan betala för köttet… det är bedrägeri. Jag ser det här som stöld, säger han.

Slaktare får inte heller betalt

Kollapsen verkar ha kommit som en chock för alla inblandade utom styrelsen. En slaktare som jobbat mot faktura hos Hälsingestintan säger att han nu inte får betalt för jobb.

– Vi trodde alla att det var lugnt, säger han.

Flera drabbade överväger rättsliga åtgärder, med LRF Konsults hjälp.

LÄS MER: Styrelsen svarar: ”Vi hade hopp in i det sista”Hälsingestintan i konkursLRF Premium. ”Det blir som att banken och advokaterna tar våra djur”Styrelseordförande om Hälsingestintans konkurs: Beklagligt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen