Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 25 oktober 2017

Kritik mot Sveriges agerande

Flera politiker upprörs över Sveriges tväromvändning i glyfosatomröstningen.

 Jonas Jacobsson Gjörtler (M).
Jonas Jacobsson Gjörtler (M). FOTO: RICKARD NILSSON

Upprörda röster höjs efter Sveriges kovändning när det gäller EU-omröstningen om tillståndet för glyfosat. Den moderate riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtler menar att regeringen har vilselett riksdagen genom att agera tvärt emot vad man tidigare uppgett.

– Regeringens agerande är skandalöst. Jag anser att regeringen har vilselett riksdagen, genom att kommunicera en helt annan linje än den man i slutändan har drivit i EU, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, moderat riksdagsledamot i ett pressmeddelande.

”Regeringen borde stått upp”

Han fortsätter:

– Regeringen bryter samtidigt mot den linje som vi länge haft bred samsyn om i riksdagen, nämligen att den här typen av beslut måste baseras på vetenskapliga bedömningar. Både den europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) och den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) har bedömt att det inte finns grund för att klassificera glyfosat som cancerframkallande. Regeringen borde ha stått upp för den vetenskapliga linjen och ställt sig bakom ett godkännande, säger han.

LÄS MER: Så påverkas Sverige av ett glyfosatförbud

Den moderate EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner är även han upprörd över den svenska kovändningen.

– Miljöministern säger att Sverige ska rösta på ett sätt, och sedan gör man något helt annat.

”Bortser från vetenskapen”

Fjellner påminner om det som miljöminister Karolina Skog sagt i ett pressmeddelande, om att det är viktigt att respektera vetenskapliga bedömningar och följa reglerna, och att den europeiska kemikaliemyndigheten Echa noga har granskat tillgängliga studier om glyfosat.

LÄS MER: Så förklarar Karolina Skog att Sverige sa nej

– Det är allvarligt att regeringen bortser från vad vetenskapen säger och helt oacceptabelt att ministern ljuger om hur Sverige ska agera i en fråga som är så viktig för Sverige och jordbruket, säger Christofer Fjellner, europaparlamentariker för Moderaterna.

”Finns få substitut”

Parlamentarikern Fredrick Federely (C) är också kritisk.

– Att medlemsländerna inte kan komma överens i frågan om glyfosat är verkligen en skandal. Hur ska lantbrukare kunna planera långsiktigt när EU-länderna ändrar sig gång på gång. När det gäller bekämpningsmedel finns det väldigt få substitut, påpekar Federley.

Federleys slutsats är att regeringen nu valt att slå in på Frankrikes mer glyfosat-kritiska väg:

– Givet att Karolina Skog i fredags satt i möte med Frankrikes miljöminister så är en slutsats efter Sveriges beslut att svänga i glyfosatfrågan att miljöministern verkar ha valt att gå Frankrikes ärenden istället för Sverige, säger Federley i en kommentar till Land Lantbruk.

Miljöminister Karolina Skog bemöter i en kommentar till Land Lantbruk kritiken den moderate riksdagsmannen Jonas Jacobson Gjörtler, om att regeringen har vilsetlett riksdagen angående glyfosat.

Jonas Jacobsson Gjörtler anklagar regeringen för att ha ändrat åsikt utan att informera riksdagen och kallar agerande för en skandal. Vad svarar du på det?

– Jag har blivit anklagad för att vara otydlig, men jag har hela tiden kommunicerat att detta är en förhandling mellan länder.

På senare tid för flera EU-länder bytt åsikt i glyfosatfrågan, betonar Karolina Skog. Därför var det omöjligt att nå en enighet kring en förlängning på tio år. Regeringen vill nu istället verka för en kompromiss om en kortare förlängning, vilket EU-kommissionen väntas föreslå om två veckor.

– Den här förhandlingen har tagit en dramatisk vändning och flera länder än vad vi förutsåg har varit väldigt negativa. Den verkligheten förhåller vi oss nu till när vi arbetar för en kompromiss, säger Karolina Skog.

DEBATT: ”Vetenskap viktigt när vi fattar beslut om glyfosatLÄS MER: Beslutet om glyfosat skjuts åter fram

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen